Созопол, Черноморец и Лозенец с нови пречиствателни станции

23321
Созопол, Черноморец и Лозенец с нови пречиствателни станции
Снимка: БГНЕС

Отпадъчните води на курортите Созопол, Черноморец и Лозенец ще бъдат пречиствани с нови съоръжения през летния сезон. Това стана ясно от проверката на министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова в комплексите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

За канализационната система на Созопол-Черноморец-Равадиново е реализиран проект: „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Созопол - първи етап“. В изградената и въведена в експлоатация пречиствателна станция постъпват отпадъчните води от Созопол, Черноморец, местност „Буджака“, вилно селище „Санта Марина“ и местност „Аклади“. Пречистените отпадъчни води се заустват дълбоководно чрез тръбопровод с дължина около 1929 м западно от къмпинг “Златна рибка“ в Созополски залив.

През 2016 г. е изградена „Канално-помпена станция „Равадиново и напорен тръбопровод“ част от проект „Канализация на село Равадиново”. По този начин отпадъчните води ще постъпват до довеждащ колектор на ПСОВ-Созопол.

Резултатите от проверката показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване. За обекта няма наложени санкции, заяви министър Димов.

В канализационната система на с. Лозенец, община Царево действа изградената канализационната система. В пречиствателната станция се отвеждат за механично и биологично пречистване отпадъчните води от с. Лозенец и в.с. „Лозенец”. Пречистените отпадъчни води се отвеждат посредством колектор на 800 м в посока югозапад и се заустват в дере в местността “Хаджи Яне“, на 50 м от преливника на микроязовир. Дължината на дерето от мястото на заустване до бреговата ивица е 1500 метра.

Станцията е без необходимите съоръжения за отстраняване на азот и фосфор. През 2016 г. е изграден буферен /задържателен резервоар/ на вход ПСОВ, който задържа отпадъчните води, които идват към пречиствателната станция през най-натоварените часове на денонощието и ги отпуска за пречистване, когато притокът на вода спадне. Това не позволява вече непречистени води да се вливат в морето край Лозенец, допълни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com