Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси остават резервати

27280
Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси остават резервати

"Населените места, комплексите от паметници на културата и историческите места, обявени за резервати до влизането в сила на Закона за културното наследство - имат статут на групови недвижими културни ценности с категория "национално значение" и за тях се прилага най-висока степен на защита по реда на закона".

Това съобщават от Министерството на културата във връзка с промени в Закона за културното наследство /ЗКН/, като уточняват, че селища като Созопол, Копривщица, Мелник, Арбанаси ще останат резервати.

С приемането на Закона за културното наследство през 2009 г. понятието "резерват" е съотнесено само към археологически обекти, обявени като резервати със закон. Този текст е в съответствие с чл. 18 от Конституцията на България.

С приетия през 2011 г. Списък на археологическите резервати – 33 на брой, в §122 се уточнява, че "Актовете за обявяване на резерватите по чл. 50, ал. 3 като исторически, историко-археологически, археологически и музейни резервати, с които се регламентират местонахождение, територии, граници, охранителни зони и предписанията за опазването им, запазват действието си до приемането на нови актове." Така се решава въпросът за придобилите статут на археологически резервати селища като Созопол, Мелник, Старият Пловдив, Старинен Несебър и др., но остава необходимостта от уточняването на класификацията на техните по-късни структури и на селища, чиито статут е свързан с вече несъществуващите в закона понятия "исторически", "музеен", "архитектурен", "градоустройствен", "етнографски" и "туристически" резерват, уточняват от МК.

Още през 2009 г. в §10 на Закона за културното наследство е записано, че: "Заварените обявени по досегашния ред недвижими паметници на културата запазват своя статут като културни ценности по смисъла на този закон." С приетото изменение и допълнението на закона през 2011 г. към този текст е включена и категорията на обекта, но не е уточнена класификацията им.

С направеното предложение с настоящия проект се внася яснота относно класификацията на тези селища като недвижими културни ценности и се преодолява този пропуск.

В заключение е необходимо да се уточни, че с направеното предложение в никакъв случай няма да се намали степента на правна защита на тези селища, а напротив - с тяхното приемане и определянето им като групови недвижими културни ценности с категория "национално значение", за които се прилага най-висока степен на защита по реда на този закон, превантивно ще се ограничи възможността за недобросъвестно тълкуване на досегашните текстове, заявяват още от МК.

Редактор: Ивайло Кючуков

Созопол става "българският Манчестър"

Най-голямата пещ, откривана досега в българските земи, проучват археолозите в Созопол. Това каза историкът Божидар Димитров, директор н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com