Спад на детската смъртност у нас, намалява и броят на сключените бракове

2294
Спад на детската смъртност у нас, намалява и броят на сключените бракове
Снимка: iStock

Детската смъртност в България намалява, но тенденцията за застаряване на населението се запазва. Това показва отчетът за изпълнението на Националната демографска стратегия за 2020 година.

През миналата година в България са се родили 59 440 деца, което обаче е с 4% по-малко от 2019-та. Добрата новина е, че детската смъртност бележи спад спрямо 2019-та - тогава е била 5,6 на хиляда, а за сравнение през 2005-та е 14,4.

България втора в ЕС по дял на децата, живеещи на ръба на бедността

България се нарежда на второ място в Европейския съюз по дял на гражданите под 18-годишна възраст, намиращи се в риск от изпадане в бед...

Извънбрачните раждания са 60% от всички. Голяма част от тях обаче са деца, отглеждани в семейна среда при двойки без граждански брак. Сключените бракове през 2020 година са 22 хиляди, което е със 7 на сто по-малко от 2019-та. Спад се забелязва и при разводите. За 2020 те са 9 хиляди, с 1900 по-малко от 2019-та.  

Надя и Христо от Монтана са част от онези 22 хиляди души, които през 2020 година, въпреки пандемията, несигурността и ограниченията заради коронавируса, сключват брак. "Имахме опасения, че може да не е възможно да се състои, спирахме организацията на няколко пъти и в крайна сметка организирахме доста по-набързо спрямо мерките, капацитета в заведенията", споделя Надя Иванова.

А тази година, в пика на пандемията, семейството им е с един член повече. "На фона на тази COVID криза и тази черна статистика хубавите моменти ни държат да не рухвам. Специално ние двамата занем, че и това ще мине и това ще преживеем", категоричен е Христо Иванов пред Нова телевизия. Детето на тези млади хора ще влезе в демографските данни за 2021 година. За миналата експертите отчитат по-ниска раждаемост, но не фатална. 

"България не е изолиран остров от европейските тенденции за по-ниска раждаемост и висока смъртност. В България раждаемостта е ниска, но тя не е прекалено ниска", казва гл.ас. д-р Александра Равначка - НИГГГ към БАН.

Евростат: България сред страните в ЕС с най-висока детска смъртност

През 2019 г. най-високи нива на детска смъртност в ЕС са регистрирани в Малта (6,7 смъртни случая на 1000 живородени), Румъния (5,8) и ...

Данните показват, че се очертава тенденция на намаляване на детската смъртност у нас. "Надяваме се да продължи. Причините са комплексни, повишаване на здравната култура, повишаване на икономическото състояние на населението, вървим към положителна посока", смята д-р Равначка. 

А отглеждането на дете без брак отдавна не е прецедент. "Разбира се, в България от години е признато съвместното съжителство, голяма част от младите не подписват брак, но живеят съвместно, раждат си и си отглеждат деца, така че това не е нещо, което е голям проблем", добавя ученият.

Най-висока е раждаемостта в София-град и големите областни центрове. Най-ниска е в Северозападна България, където е и най-висок процента на застаряващо население. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com