Спад на нелегално преминалите през българо-турската граница

18060
Спад на нелегално преминалите през българо-турската граница
Снимка: БГНЕС

В края на 2013 година броят на лицата, установени при незаконно преминаване на държавната граница, е спаднал значително. Това е изводът от заседание на Централната съвместна българо-турска гранична комисия в София, предаде БГНЕС.

По инициатива на българската страна на 16-17 януари 2014 г. в столицата се проведе редовно заседание на Централната смесена българо-турска гранична комисия (ЦСБТГК), създадена по силата на подписаната между България и Турция Спогодба за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци. Двете страни бяха представени от ръководни служители и експерти от МВР и МВнР, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

Подписи върху протокола от срещата положиха председателите на двете делегации – главен комисар Захарин Пенов, директор на ГД "Гранична полиция", и директорът на отдел "Миграция" в турското външно министерство Фетхи Етем. В рамките на срещата бе направен преглед на ситуационната картина по отношение на нелегалната миграция и трансграничната престъпност през българо-турската граница през 2013 г. Централната комисия оцени положително създадения през годините действащ ефективен механизъм за решаване на голяма част от проблемите по общата ни граница, включително дейността на смесените секторни и участъкови гранични комисии.

Двете делегации набелязаха конкретни мерки за разширяване на сътрудничеството в областта на граничната сигурност през 2014 г., като засилване на оперативното взаимодействие срещу контрабандата на нелегални имигранти, подобряване на незабавния обмен на информация, организиране на съвместни обходи в пограничните райони от двете страни на границата и др.

В края на срещата бе подписан Протокол от проведеното редовно заседание на ЦСБТГК. Подписи върху документа положиха председателите на българската и турската делегация – главен комисар Захарин Пенов, директор на ГДГП и Фетхи Етем, директор отдел "Миграция" в МВнР на Турция. Следващото редовно заседание на ЦСБТГК ще се проведе в първите месеци на 2015 г. в Истанбул, Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com