Спецпрокуратурата за сигнала на Бойко Рашков срещу Гешев - нямало данни за престъпление

2886
Спецпрокуратурата за сигнала на Бойко Рашков срещу Гешев - нямало данни за престъпление
Снимка: БГНЕС

Проверката на спецпрокуратурата по сигнала на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев е приключила, като е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на институцията Христо Кръстев.

„Наблюдаващият прокурор по проверката, на база събраната информация, е констатирал, че не са налични данни за извършено престъпление от страна на главния прокурор. Копие от постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство е било изпратено до министър Рашков, като към момента не е постъпвала жалба от негова страна по повод отказа, за да се извърши инстанционен контрол“, казва прокурор Кръстев.

В края на юли Рашков сезира зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов, като преди това беше изпратил сигнала си срещу Гешев и до тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов. Сарафов обаче го препрати в спецпрокуратурата. В него вътрешният министър беше изброил нарушения на чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), като посочваше публикуваните от прокуратурата записи от разговори между президента Румен Радев и ген. Цанков Стойков, а след това и записите от комуникация между Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.
Според Рашков в тези случаи главният прокурор е разпоредил на пряко подчинени му прокурори, чиято дейност ръководи и контролира, да разгласят придобити данни със СРС или е допуснал това (чрез бездействие), което е престъпление по чл. 285 НК. Вътрешният министър твърди, че със знанието на Гешев прокуратурата е публикувала избирателно информация и от разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента – Пламен Узунов. Според Рашков такова „подреждане“ на информация е елемент на престъпление по чл. 287а, т.2 от НК и противоречи на изискванията за обективност, всестранност и пълната на разследването.
В сигнала на министъра пишеше още, че досъдебното производство е закрита фаза на процеса и обстоятелствата от нея са следствена тайна, а за разгласяването ѝ също се носи наказателна отговорност (чл. 360 от НК). Рашков беше посочил като пример и разгласените свидетелски показания на съветника на президента Илия Милушев.
Отказът на прокуратурата може да бъде обжалван и още при внасянето на сигнала, вътрешният министър беше заявил, че ще обжалва евентуалния отказ за образуване на досъдебно производство.

Бухалките от запаса или какво може да очакват носителите на промяната

Ако някой си мисли, че управлението на ГЕРБ е оставило само скелети в гардероба, много греши. Може и да изпаднат оттам неколцина, но то...

В края на юли служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков сезира зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов, а още преди това беше изпратил сигнала си срещу Гешев и до тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов. Сарафов обаче препрати сигнала до спецпрокуратурата.

В него Рашков беше изброил нарушения на чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), като посочваше публикуваните от прокуратурата записи от разговори между президента Румен Радев и ген. Цанков Стойков, а след това и записите от комуникация между Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Според Рашков в тези случаи главният прокурор е разпоредил на пряко подчинените си прокурори да разгласят придобити със СРС данни или е допуснал това (чрез бездействие), което е престъпление по чл. 285 НК.

Министър Рашков смята, че със знанието на Гешев прокуратурата е публикувала избирателно информация и от разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента – Пламен Узунов. Според Рашков такова „подреждане“ на информация е елемент на престъпление по чл. 287а, т.2 от НК и противоречи на изискванията за обективност, всестранност и пълната на разследването.

Коментар №1 на седмицата: Продължаваме промяната: Гешев, Борисов, Пеевски

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 20000 ваши прочитания в Actualno.com.Правителствот...

В сигнала на министъра пише, че досъдебното производство е закрита фаза на процеса и обстоятелствата от нея са следствена тайна, а за разгласяването ѝ също се носи наказателна отговорност (чл. 360 от НК). Рашков беше посочил като пример и разгласените свидетелски показания на съветника на президента Илия Милушев.

Отказът на прокуратурата може да бъде обжалван и още при внасянето на сигнала, вътрешният министър беше заявил, че ще обжалва евентуалния отказ за образуване на досъдебно производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com