Стефан Ташев: В България не само, че има свобода на словото, има свободия (ВИДЕО)

1372
Стефан Ташев: В България не само, че има свобода на словото, има свободия (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Освобождение" Цветан Томчев ни среща със Стефан Ташев - журналист с над 30 г. стаж, работил е във вестниците „Демокрация“, „Стандарт“, „24 часа“, „Преса“. Бил е член на управителния съвет на БНР от 2019 до 2022 г., създател и собственик на сайта breaking.bg.

Сравнявайки събитията от януари 1997 г., когато парламентът беше обсаден, полицията гони по улиците хората като дивеч, имаше пребити депутати, много ранени хора, пострадали полицаи и гардове, подпалени автомобили на НСО, депутати се отбраняваха в парламента, пострадаха журналисти, и протеста пред Националния стадион срещу БФС, Ст. Ташев споделя, че методите и подходите на МВР през годините не са се променили. „Полицията гони в тъмницата, бие някакви хора по заведенията, по тъмните улички, вместо предварително да са взети мерки тези хора, които евентуално ще извършват провокации да бъдат хванати, спрени някъде, отделени, да се разбият тези агитки, каквито са методите на полицията по цял свят - да се контролира влизането на тези хора в този сектор, който е определен за протеста. Всичко това, ако беше направено като хората, нямаше да се случи това.“ Още: Няма правилно и неправилно желание, всичко зависи от стремежите на човек (ВИДЕО)

„Ние не знаем кои са собствениците на големите медии, и това е част от т.нар. дебат за свободата на словото. В големите медии са концентрирани огромните средства от реклама, от Европейски програми и от отделени пари за реклама на Европейски програми и фондове и т.н., за разлика от всички останали медии, които едва оцеляват. Това е също част от застрашената свобода на словото, защото по всички кризи пари раздаваха на всички: на ресторантьори, на готвачи, а за медиите няма нито дума. Никой не го интересува как оцеляват медиите, когато е свит пазарът, когато половината фирми, които са рекламирали са фалирали и нямаш от къде да намериш средства, с изключение на някакви малки реклами. Това означава, че реално на теб ти се отнема правото да работиш.“, споделя Ташев.

В разговора се поставя акцент върху казуса с радиожурналиста Петър Волгин, който е критикуван за разпространяването на руска пропаганда. Въпреки неколкократни искания за неговата оставка и съдебни искове за морални щети от страна на група пострадали от комунистическите репресии, Волгин остава "непоклатим" в Българското Национално Радио.

Ташев коментира и липсата на регулация на социалните мрежи и интернет сайтове, които облъчват хората с проруска и пропутинска пропаганда. Той е на мнение, че е нужен изцяло нов Закон за радиото и телевизията, в чието съставяне трябва да участват по-широк кръг хора. В закона трябва да бъде включена и регулация на интернет сайтовете. „Колкото и на някой това да звучи като цензура, не говорим за цензура, говорим за нормални неща. Не може да пускаш кървави клипове или примерно снимката на убития Алексей Петров да се „търкаля“ в интернет, което е унижение и за него и за семейството му. В много държави такива кадри няма как да се появят. За това говоря за регулация, защото свободията дава възможност всеки да си прави каквото си иска – един да държи националния ефир и да пуска каквото му скимне, друг да обработва общественото мнение през социални мрежи, през канали, приложения и т.н.“ Още: Силвия Авдала: Музеят на холокоста в Скопие е пълен с фалшификати (ВИДЕО)

Кой контролира и взима решения какво да излъчва обществения ефир, удачна ли е структурата на предаването на П. Волгин - отговор на тези и други важни въпроси ще намерите във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество