Стотици граждани получиха вода, хляб, консерви и хигиенни материали от БЧК

1176
Стотици граждани получиха вода, хляб, консерви и хигиенни материали от БЧК

Доброволци и служители на БЧК-Благоевград за пореден път предоставиха храна и вода на блокирани с часове хора от българската страна на граничен пункт „Кулата – Промахон“.

Вчера привечер екипът на БЧК със съдействието на Гръцкия Червен кръст бе допуснат на гръцка територия и предостави на част от блокираните вода, храна и хигиенни материали. Същото бе извършено и от екипа на Гръцкия Червен кръст.

По информация на доброволците на БЧК, раздавали помощта на гръцка територия, ситуацията е близка до бедствена. Без вода, храна, лекарства, пари и гориво са огромен брой хора, чакащи с дни да преминат границата.

БЧК отново раздава храна и вода на българските шофьори по границата с Гърция

БЧК отново започва раздаване на храна и вода на българските превозвачи по границата с Гърция. Това каза председателят на Българския чер...

Според международните правила Българският Червен кръст няма възможност самостоятелно да влиза на чужда територия за предоставяне на хуманитарна помощ без съдействието на местната национална червенокръстка организация. За съжаление, поради изключително сериозни ангажименти с бежанския поток на македоно-гръцката граница, Червеният кръст в Гърция няма възможност и ресурс да присъства и на българо-гръцката граница.

След разговор на председателя на БЧК с ръководството на МВнР на Р България беше получена информация, че консулството ни в Солун е подпомогнало вече чакащите и ще продължи да изпълнява ангажиментите си в тази посока.

Ръководството на БЧК апелира към гръцкото правителство и към европейските структури за незабавна намеса при решаване на проблема с преминаването на една европейска граница и с опазването на живота и здравето на стотици блокирани хора, за да не се стигне до хуманитарна криза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com