Съдебните заседатели недоволни от условията, в които работят

11634
Съдебните заседатели недоволни от условията, в които работят
Снимка: БГНЕС

Съдебни заседатели заявиха, че институциите неглижират проблемите им. Емилия Николова - председател на Съвета на съдебните заседатели при Софийския градски съд (СГС), посочи, че от 2012 г. от съветите на съдебните заседатели в столичните съдилища са изпратили 11 писма до институциите. По думите й, било е отговорено на четири от тях, съобщава NEWS7.

Съдебните заседатели са възмутени от "арогантното безразличие" на Висшия съдебен съвет (ВСС), който дори не ги е уведомил за становището си, а писмата им са били приети единствено за сведение или препратени до Министерството на правосъдието.

Съюзът на съдиите: Недопустимо е политик да се меси в работата на съда

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България категорично осъжда поредния случай на груба намеса в работата на съда и уронване н...

Сред основните проблеми на заседателите са, че нямат действаща наредба, която ясно да регламентира дейността им. Емилия Николова посочи, че последните три наредби, които касаят съдебните заседатели, уреждат единствено избора и отвода им, възнаграждението им и задължението да се явяват в прилично облекло.

Тя добави, че заседателите настояват за нормативен документ, който да регламентира правата, задълженията и отговорностите им. Николова смята, че трябва да се въведе и обучение на съдебните заседатели. Тя посочи, че през последния мандат в СГС от 250 съдебни заседатели, новоизбрани са били 200. По думите й може би около 90% от тези хора никога не са влизали в съд.

Заседателите искат и да се актуализират възнагражденията им, които в момента са между 5,35 лв. до 6,64 лв. на час в София, в зависимост от съда, в който работят. Емилия Николова посочи, че се заплащат единствено часовете на самото заседание. Често обаче на заседателите се налага да чакат по няколко часа до освобождаването на зала, в която да се състои делото. Съдебните заседатели искат дейността им да бъде регламентирана от Народното събрание, а не с наредба от Министерството на правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...