Съдии си дават отвот - отазват да участват в комисия за анализ на специализираните съдилища

2117
Съдии си дават отвот - отазват да участват в комисия за анализ на специализираните съдилища
Снимка: БГНЕС

Върховните съдии масово не искат да участват в комисията, която трябва да направи анализа на специализираните съдилища. Наказателните съдии във Върховния касационен съд (ВКС) са общо 26. Само седем от тях все още не са си направили отвод от комисията, информира СЕГА. Преди две седмици Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши във въпросната комисия да влязат 12 върховни и шестима апелативни магистрати. Сега обаче квотата на върховните съдии няма как да бъде запълнена. Трима апелативни съдии също са си направили отвод и са заменени с нови.

Решението за анализ на 10-годишната дейност на специализираните съдилища и прокуратури бе взето по предложение на служебния правосъден министър Янаки Стоилов. До темата се стигна, след като за краткото си съществуване 45-ия парламент по предложение на "Демократична България" реши на първо четене в правна комисия специализираното правосъдие да бъде закрито. Основният мотив бе липса на резултати срещу корупцията по високите етажи на властта. Това предизвика бурната реакция на спецмагистратите. Прокуратурата излезе на протест, воден лично от главния прокурор Иван Гешев. Той дори сравни закриването на спецправосъдието с "тричане на съдии".

Оплаквания от съдилища и съдии от новата електронна съдебна система

Част от съдилищата в България не са доволни от т.нар. Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Според оплаквания, адресиран...

В крайна сметка много неохотно Висшият съдебен съвет се съгласи спецправосъдието да бъде анализирано, а съдийската и прокурорската му колегия изработиха критериите за ревизията на съответно на съдилищата и прокуратурите. Членовете на комисията, която ще прави анализ на прокурорската работа, бяха избрани без възражения - шефката на специализираната прокуратура Валентина Маджарова и трима зам.-апелативни спецобвинители, трима членове на колегията и шестима върховни прокурори. Ще бъде потърсена и експертна подкрепа от прокурори от държавите членки на Европейския съюз. По анализа ще се работи 3 месеца. Янаки Стоилов вече изказа опасения, че "може да се направи опит да се затлачат нещата". След това обяви, че ще поиска информация от органите на специализираното правосъдие, за да направи свой собствен анализ за работата му, извън този на Висшия съдебен съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com