Зам.-министър на правосъдието: Имало е въздействие върху длъжностни лица в Агенцията по вписвания

7447
Зам.-министър на правосъдието: Имало е въздействие върху длъжностни лица в Агенцията по вписвания
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

На служители в Агенцията по вписванията е оказвано "въздействие". Това твърди заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, който вече е разпоредил проверка.

Към днешна дата е готова цялостната проверка за работата на институцията като са констатирани проблеми, които се систематизират. На този етап не става въпрос за уволнение на директора Габриела Козарева, уверяват от ведомството. Министърът на здравеопазването поиска спешна проверка в Агенцията по вписванията, която отказала да регистрира назначеното от него ръководство.

Агенцията по вписванията отговори на здравния министър за двата отказа

Във връзка с направени запитвания относно отказ за вписване на ново ръководство на МБАЛ Лозенец и МБАЛ Александровска, Агенция по вписв...

„Отказът на Агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Всъщност, какво се опитват да ни кажат с това си действие? Ние сме недосегаеми, ние сме, може би, можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Може”, заяви д-р Кацаров. Според него шефката на Агенцията по вписванията - Габриела Козарева, е превишила правата си. Той поиска Министерството на правосъдието да провери законно ли е действала.

„Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал”, посочи здравният министър. Отговорът на Агенцията не закъсня. В официално становище от там пишат, че не могат да регистрират новото ръководство на болница "Лозенец", защото старият директор проф. Любомир Спасов обжалва уволнението си. А в казуса с „Александровска” имало неясноти. В документите от здравното министерство било посочено, че новото ръководство е назначено след конкурс. Хората, които ще управляват обаче, отново според документите, били избрани до провеждането на такъв, пишат още от Агенцията.

„Защитава се тезата, че без конкурс може да се назначи член на борд на такива дружества, единствено когато се касае за общински дружества. Като аргументът се черпи от правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Но всъщност...ако е допустимо за общинските до конкурс да се назначи представител по определен ред, това е допустимо и за държавните”, категоричен бе Иван Демерджиев - зам. -министър на правосъдието пред Нова телевизия. Министерството на правосъдието вече проверява дейността на Агенцията. Но не заради призива на здравния министър. „До мен достигна сигнал, че е въздействано на длъжностни лица да вземат подобно решение”, твърди Демерджиев, цитиран от 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика