Създава ли България съдебна практика за еднополови бракове, противоречаща на тази на ЕС?

3362
Създава ли България съдебна практика за еднополови бракове, противоречаща на тази на ЕС?
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Софийския административен съд и окончателно отказа регистрация в ГРАО на брак на хомосексуална двойка жени, сключен във Великобритания, съобщиха от съда.

Делото е № 4245 от 2018 година. В мотивите на съда се посочва, че съгласно българския закон еднаквият пол на лицата, желаещи да сключат брак, е пречка. Както Конституцията, така и Семейният кодекс установяват като задължително условие за сключване на граждански брак разнополовост на съпрузите. С исканата регистрация ще се признае, че няма пречки за сключване на брак, и същата ще представлява основание за неговото признаване, което е в противоречие с българското законодателство. Навсякъде правната уредба разглежда семейните отношения като правоотношение между двата биологични пола - мъж и жена. Липсва нормативна уредба която да предвижда правоотношение с други участници, както и не се предвижда неговото съдържание, промени и прекратяване, упражняване на съпружески и родителските права и т.н., изброяват от ВАС

Първата призната хомосексуална двойка в България няма проблеми със съседите си

Няма проблеми – не показват нещо по-различно от нас. Това споделят хора от село Паламарца, където живеят Кристина и Мариама, първ...

Следователно, ако условията за сключване на брак, съгласно българското законодателство не са били налице по отношение на тези български граждани към момента на сключване на брака, то този брак/ макар и допустим, съгласно законите на държавата, в която е бил сключен/ няма да породи правни последици в България - чл. 4, ал. 1 от Семейни кодекс. Брак, който не е породил правни последици в България няма как да бъде признат и съответно регистриран.

Тричленният състав на ВАС смята, че яма нарушение и на разпоредбите от Хартата на основните права на ЕС, тъй като правото на встъпване в брак е гарантирано в съответствие с националните закони, които регулират упражняването на това право. Тълкуването на европейско ниво е, че тъй като няма съгласие между държавите-членки на ЕС за хомосексуалните бракове, то гей двойките не могат да имат правата на семейни членове за целите на свободното движение на работници по смисъла на европейското право /д. 59/ 85 „Reed“/.

Всъщност това е трето дело от такъв характер във ВАС (№ 7370 / 2016 г. и № 6269 от 18.05.2017 г.) и самият съд признава, че има противоречива практика, но уточнява, че въпросните три дела нямали общо с дело № 11558 от 2018 г. По него ВАС постанови, че еднополова двойка може да пребивава на българска територия и случаят се отнася до правото на граждани на ЕС да пребивават законно продължително на територията на друга страна-член на Общността.

Припомняме, че Европейският съд прочете нещата с гей браковете по следния начин - че трябва да се признават навсякъде в ЕС, но може да не се сключват навсякъде! По сегашното дело във ВАС един от адвокатите посочва точно делото "Колман срещу Румъния", на база на което Европейският съд взе решението, като аргумент сега да бъде регистриран хомосексуалният брак.

Първият хомосексуален брак в Австралия приключи трагично

Първият хомосексуален брак в Австралия завърши по трагичен начин само 48 дни след като стана факт. Причината – почина един от пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com