Тунджа, Арда и Марица преливат при Одрин

3606
Тунджа, Арда и Марица преливат при Одрин
Снимка: БГНЕС

Обилните дъждове и пълноводието на българските реки Тунджа, Арда и Марица потопиха Одрин, старинните мостове са затворени за пешеходци и автомобили, основни пътища също са под вода.

Обявена е опасност от още по-големи наводнения, а според турските власти причината е в изпускането на язовирите от каскада „Арда“ – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. От седмица продължава да действа код „червено“ за нивото на Тунджа, за последното денонощие водният приток е от 300 куб.м/сек. Дни наред старинните мостове Кануни, Фатих, Сарачхане и Янлъзгьоз, които осигуряват достъпа до два квартала с население над 10 000 души, са затворени за преминаване на пешеходци и коли, две села са откъснати от административния център. Под вода са паркинги, спортният комплекс, където се провеждат традиционните „мазни“ борби, също е наводнен.

Мостовете на Тунджа и Марица, които свързват квартал Караач с 5 000 жители с центъра на Одрин са затворени, а в района се намират социални съоръжения на публични администрации. Транспортът до квартала се осъществява през новопостроения мост, изграден неотдавна именно заради постоянните наводнения, предаде БГНЕС.

Според данни от измервателната станция водният приток в река Марица /а в нея на турска територия се влива Арда/ е 1 353 куб.м./сек., а в Тунджа – 307 куб.м./сек. Наводнени са производствени предприятия и земеделски площи край Тунджа. Управителят на една от измервателните станции в Одрин Несип Йозден заяви, че с повишено внимание ще се следи изпускането на язовирите по река Арда и че ще се осъществи връзка с българските институции.

Според него през следващите 15 дни се очаква спадане на нивото на водите, тъй като климатичните прогнози не предвиждат нови валежи. „Ако спадне пълноводието на Арда, то и нивото на Марица ще се понижи – прогнозният дебит в Арда беше 270 куб.м./сек., но поради снеготопенето и дъждовете притокът достигна 440 куб.м./сек. Ако се повиши още малко, ще се вдигне и в Одрин“, посочи Йозден. Той допълни, че язовирите в България са препълнени, преливниците им са отворени, а ВЕЦ-овете ударно произвеждат електроенергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com