Тютюнопроизводителите плашат с протести, блокади и гладни стачки

14930
Тютюнопроизводителите плашат с протести, блокади и гладни стачки
Снимка: БГНЕС

В цялата страна тютюнопроизводители готвят бунтове срещу разпределението на националните доплащания за тютюн. Производители се събраха на спешни срещи в неделя в град Първомай и град Хаджидимово, за да обсъдят бъдещите си действия, предаде Стандарт нюз.

„Ощетени са огромни групи хора. Несправедливо е да дават едни пари за количества до 2 тона, а други суми – за над 2 тона „зелено злато". Това е абсолютна дискриминация. Миналата година разделението бе само за сорта „Басми", а тази година проблемът засяга всички сортове тютюн. Вдигаме се на протести, ще блокираме пътища, ще гоним правата си докрай", увери Иван Сабахлъков от Хаджидимово, председател на най-новото сдружение „Басма".

Тютюнпроизводителите отлагат протестите

За неопределен период се отлагат протестите на тютюнопроизводителите, съобщиха от Националната браншова асоциация. Недоволството на зе...

Друга неправда е, че тютюнопроизводители, които са предавали по 500-600 кг продукция, са третирани като едри производители и ще получат наполовина по-малко пари. Той сподели, че недоволство и напрежение има във всички райони, в които се отглежда тютюн. „Готвим жалба до премиера и да Европейската комисия по земеделие. Хора са готови да започнат гладни стачки", заканват се тютюнджии от Пиринския край.

Сабахлъков разкри, че за 15 април е насрочено първото заседание във Върховен административен съд по делото, което тютюнопроизводители заведоха преди година срещу държавата. Те оспорват разпределението на средствата по схемата за национални доплащания през 2014 г. Според тях не е справедлив начинът, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от предишното правителство. Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция се дадоха по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева. „Тези, които работят по-малко, получават повече. Тези, които се трудят повече, вземат по-малко. Това е абсурд, никъде го няма", твърди Сабахлъков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...