Учени: Самоделните двуслойни маски задържат от 80 до 99% от аерозолните частици

8613
Учени: Самоделните двуслойни маски задържат от 80 до 99% от аерозолните частици
Снимка: iStock/Guliver

Физици от Съединените щати откриха, че самоделно изработените маски от два слоя плат от различни видове, например памук и коприна, улавят от 80 до 99% от аерозолните частици. Те почти не отстъпват по ефективност на защитните маски от клас N95, които се препоръчват за медицински персонал. Резултатите от работата на физиците публикува научното списание ACS Nano, цитирани от БГНЕС.

"Нашите експерименти показаха, че комбинации от различни тъкани, например, плътна памучна тъкан, както и коприна и шифон или фланел, предпазват добре от капчици с различни размери. Важно е обаче да се разбере, че всякакви дупки в маската и области на свободен контакт между маската и лицето драстично намаляват ефективността с 50% или повече процента", пишат учените. 

Удължават срока за задължителното носене на маска

До 13 май включително всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места, трябва да носят еднократна или много...

От самото начало на новия тип коронавирусна епидемия в Китай експертите от Световната здравна организация, както и много международни експерти в областта на епидемиологията, бяха много скептично настроени към конвенционалните хирургически маски за предотвратяване на коронавирусната инфекция. Първоначално лекарите вярваха, че вирусът се разпространява главно по въздушно-капков път. В този случай размерът на капчиците е толкова малък, че те могат свободно да проникнат през тъканите на обикновени маски, степента на защита на които съответства на типа FFP3 и по-висока.

По-късно учените откриха, че дори прости хирургически маски могат значително да забавят разпространението на SARS-CoV-2, както и много други патогени. Резултатите от подобни експерименти, както и други съображения, накараха експертите от СЗО и здравните отдели на САЩ и няколко други страни да препоръчат респираторни маски и дори да ушият домашни маски, за да се предпазят от новия тип коронавирусна инфекция.

Физиците от Националната лаборатория в Орегон се опитаха да установят кои материали са най-подходящи за такива маски, както и за производството на лични предпазни средства в индустриален мащаб. За целта учените създадоха специална аерозолна инсталация, която произвежда микрокапки от течност и парчета твърда материя с различни размери, започвайки от няколко микрона и завършвайки с най-малките аерозоли, чийто диаметър на отделни частици е няколко десетки нанометра. За да работят с това устройство, учените направиха няколко прототипа на домашно приготвени маски, които се състояха от един и няколко слоя плат. Част от маските е направена от един вид материал, докато други учени са я конструирали от различни материи. "Бомбардирайки" всяка такава маска с поток от аерозоли, учените изчислиха броя на частиците, които успяват да преминат през тях.

Експериментите показаха, че еднослойните маски се справят доста слабо с тази задача. Те напълно спрели някои видове аерозоли, но в същото време пропуснали частици с други размери. Многослойните конструкции от почти всички видове тъкани, с които физиците са работили, се справят с тази задача много по-добре.

Австрийски лекар: Носенето на маски на открито е глупост

Във всички градове в Австрия е в сила задължителното носене на маска за всички, които са навън. Дали ще се разхождате, карате колело, б...

По-специално, ефективността на филтриране при тях никога не е била по-ниска от 80%, а някои комбинации от материали, по-специално коприна и плътна памучна тъкан, достигат 99%. В това отношение, както заключават учените, те не са по-ниско ефективни от индустриалните и медицинските респираторни маски, което е важно за коронавирусната инфекция. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com