Унищожават плаващи навигационни знаци по Дунав

19881
Унищожават плаващи навигационни знаци по Дунав
Снимка: БГНЕС

Унищожени са плаващи навигационни знаци, които маркират плавателния път на река Дунав, съобщи директорът на изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Георги Георгиев.

Вероятните извършители са недобросъвестни капитани на кораби, съобщава бТВ.

Нивото на река Дунав падна под 2 метра

Нивото на Дунав продължава да спада, съобщават от станцията за измерването му при Ново село. В петък сутринта са регистрирани 137 см, ...

По думите му капитаните не се съобразяват с обстановката по реката, преминават с големи конвои, засягат плаващите навигационни знаци, откъсват ги и те тръгват по течението на реката. Така плавателният път остава необозначен в определени райони и се създават рискове за корабоплаването.

Георгиев обясни, че по този начин се унищожават по шест-седем знака на месец, като стойността на един от тях е средно около 1000 лева.

Директорът на агенцията за река Дунав коментира, че бреговите знаци пък стават обект на вандалски актове от страна на ловци, които стреляли с пушките си по тях.

По думите му в момента обстановката по реката е леко усложнена, защото по празниците е имало много гъста мъгла и хидрографският кораб „Вит" не е могъл да работи.

Верижна катастрофа с пет кораба в Дунав

Истинска верижна речна катастрофа стана факт близо до хърватския град Алмаш. Общо пет кораба се сблъскаха, като при инцидента пострад...

„Създадоха се проблеми в района на остров Косуй, където липсват червени плаващи знаци, както и при Белене.

Корабът „Вит" потегля в петък, за да постави нови плаващи знаци и да възстанови навигационната обстановка в тези два района", обясни Георги Георгиев.

Той информира, че заради ниското ниво на реката, което не е характерно за зимния период, са се образували десетина прага, които затрудняват корабоплаването. В момента най-критична е обстановката в районите на Белене и на остров Косуй.

Нивото край Русе на 2 януари е 84 см спрямо условната кота „нула", като прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още три сантиметра.

България и Румъния искат още 4 моста над Дунав

Президентът Росен Плевнелиев присъства на подписване на съвместна декларация за сътрудничество между община Силистра и румънската общин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com