Уорлик отдава почит на първия американски консул в БГ

8377
Уорлик отдава почит на първия американски консул в БГ

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и изпълнителният директор на Американската търговска камара Валентин Георгиев ще открият утре паметен плакет в чест на Асен Кермекчиев, българин с американско гражданство, който е първият консулски представител на САЩ в България, съобщиха от посолството.

Откриването ознаменува стогодишнината на американско-българските консулски отношения. Асен Кермекчиев, известен и под името Ейс Кермек, е лекар, писател и войн. През януари 1912 г. е назначен за консулски представител на САЩ. Той е основателят на Американската търговска камара в София.

Когато през 1912 г. по време на Балканската война е мобилизиран в армията, той взема със себе си на фронта и консулските печати. Изказана му е похвала от американския консул Джон Кел, че пази живота и собствеността на американците в окупираните територии. Българското правителство също го удостоява с Национален орден за военни заслуги за борбата му с холерата, както и с Военен орден за храброст за бойни заслуги.

При завръщането си в София Кермекчиев продължава да работи като консулски представител, лекар и писател, но възгледите му за Първата световна война не съответстват на американската политика на неутралитет, затова в края на 1914 г. той подава оставка. През 1923 г. Кермекчиев заминава за Ню Йорк, където активно работи за българската общност и става секретар на Българската православна църква.

Пише статии за политиката на Балканите за "Ню Йорк Таймс" и развива успешно лекарска практика. В последствие променя името си на Ейс Кермек. През 1928 г. получава американско поданство, а през 1930 г. сключва брак с американката Вайола Фоули. Умира през 1953 г.

Уорлик на гей парад за изпроводяк

Американският посланик Джеймс Уорлик ще си тръгне гръмко от България. Дипломатът, който бе отзован от президента Барак Обама, възнамер...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com