Уорлик: Тероризмът може да удари навсякъде

5545
Уорлик: Тероризмът може да удари навсякъде

Това е урок, който и ние самите научихме на 11 септември 2001 година, а именно, че нито една страна не е защитена срещу тероризма. Това е заплаха, която може да удари навсякъде по света, заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик пред БНТ.

Този вид удари са непредсказуеми, заради това трябва да е на лице съответна организация по сигурността, която да е подготвена за такъв род заплаха. Атаката е срещу израелски граждани, които са били в уязвимо положение в България и САЩ осъжда по възможно най-твърдия начин този терористичен акт, заяви посланик Уорлик.

Нито една държава не може да е подготвена за подобни атентатори. Изключително трудно е да се възпре даден терорист, но службите в България реагираха по най-адекватния начин, смята американският посланик. Според него активно се проследят следите, които са налице. В Бургас има представител на ФБР, който от самото начало е там и предоставя подкрепа на българите. САЩ е в готовност да откликне на българските власти, също така има и израелски служби, които работят. Но тук не става дума само за България, става дума за Израел и не трябва да се заключваме до това кой е извършил деянието, но при всички положения трябва да се проследят всички следи, заяви Джеймс Уорлик.

Трябва да сме наясно, че много грешна информация ще се лансира навред, каза Уорлик по повод това кой е виновен за атентата в Бургас. Имаше слухове, че заподозряното лице е бил шведски гражданин, задържан в Гуантанамо, но това се оказа неистина. Смятам, че много различни следи ще бъдат проследени и дано някоя от тях доведе до истинските виновници, но нека не спекулираме, каза още посланикът на САЩ.

По повод версията, че Израел ще се възползва от акта, за да удари Иран и по този начин България ще попадне във водовъртежа на събития от огромен мащаб, Уорлик коментира: Не мога да прогнозирам какви действия ще предприемат израелците, но всички се надяваме, че ситуацията между Израел и Иран ще завърши с положително заключение и без прилагане на силови действия.

Тук става дума за тероризъм като цяло и затова, че той може да се случи навсякъде по света, каза още Уорлик. Според него, хората често пъти могат да станат нетърпеливи и да искат бързи отговори, но трябва да се проследи всяка следа. Знам, че българските власти са успели да проследят много, каза още той. Бъдете готови, предупреди посланикът. Обществеността в България трябва да реагира, когато забележи нещо подозрително. Според него, въпросът не опира само до полицията – всички трябва да поемем отговорност, за да предотвратим тероризма, заяви Джеймс Уорлик.

Редактор: Петър Проданов

Ромпой: Имаме нов, по-опасен тип тероризъм

Атентатът срещу туристите от Израел ни шокира със своята жестокост. Тази атака няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com