Юристи питат Асен Василев нарочно ли крие финансовите си отчети?

11444
Юристи питат Асен Василев нарочно ли крие финансовите си отчети?
Снимка: БГНЕС

Facebook страницата "Правна лудост", зад която се предполага, че стоят юристи от правораздавателната сфера, разпространиха информация и въпроси до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, свързани с финансовите отчети на дружества, с които той е свързан.

Според юристите фирмите, чиито настоящо вписан действителен собственик и бивш управител е вицепремиерът - "СТВ България" ЕООД, ЕИК 206067513 и "СТВ холдингс" ЕООД не са подали в законоустановения срок годишните финансови отчети за 2020 г. или декларация за липса на дейност, за което подлежат на санкция.

Разкритията сочат още, че "Пробитас" ЕООД, на която Василев е бил едноличен собственик и управител, не е подала нито един финансов отчет от регистрирането си на 27.03.2019 г. досега. "Това означава, че той е отговорен за неизпълненото задължение да подаде финансов отчет за 2019 г. в срок до 30.09.2020 г.", категорични са от "Правна лудост".

Юристите дават гласност и на друг случай - с дружеството "Офроуд продакшънс", в което Асен Василев е бил съдружник с дял от 50 % в периода между 13.01.2009 г. и 13.05.2021 г. "Това дружество никога, повтаряме никога, не е изпълнило нито едно от ежегодните си задължения за финансова публичност", категорични са те.

Те цитират текстове в закона, според които счетоводството лице, което е отговорно да публикува годишен финансов отчет и не го направи в срок, се наказва с глоба в размер от 200 до 3000 лв. Отделно и самото дружество подлежи на имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 % от нетните приходи от продажби за отчетния период, но не по-малко от 200 лв.

"Не ни е известено колко пъти и дали някога дружеството и управителят му са били санкционирани за рецидивиращите прояви. Макар и не пряко отговорен, съдружникът Василев би следвало да се интересува какво се случва със собствеността му и дали се спазват транспонираните европейски изисквания, за които знае всяко дете. Учудващ е фактът, че точно вицепремиерът, който обвинява в некадърност част от българските бизнесмени, е свързан с дружество, нарушило законите на страната 11 пъти подред в рамките на 12 години", пишат от "Правна лудост".

Въпросите

Въпросите, на които те търсят отговори, са следните:

1. Санкционирани ли са дружествата, с които е бил свързан вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев?

2. Глобен ли е лично Асен Василев за нарушението си в "Пробитас" ЕООД и ако не е – ще бъде ли или ще се чака да изтече давността?

3. Дали описаното по-горе се дължи на тотално безхаберие и мърлявщина или е целенасочено укриване на данни от обществото? Как ще се гарантира, че такъв тертип няма да бъде пренесен върху управлението на финансите на цялата ни държава?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com