В салоните за красота и в заведенията - музика само с платени авторски права

8756
 В салоните за красота и в заведенията - музика само с платени авторски права
Снимка: iStock/Guliver

Масови проверки дали салони за красота пускат музика без авторски права се извършват в момента в цялата страна, предаде БНР. Кампанията се организира от Министерството на културата и към момента все още има предупредителен характер, съобщават от ведомството. В същото време фризьори и козметици все още не са наясно какво трябва да предприемат.

Красимира Владова е собственик на козметичен салон. Чувала е за проверките от Министерството на културата, но никак не е наясно какво трябва да направи, за да уреди авторските права на музиката, която пуска на своите клиенти. В същото време е притеснена да не й наложат глоба. „Знаем обаче, имаме дебати и не знаем към кого да се обърнем. Моля да ни съдействате, да ни кажете какво да правим, защото просто не знаем“, посочи тя.

Някои салони за красота вече недоволстват, защото според тях музиката не е пряко свързана с обекта на тяхната дейност. Наясно са обаче, че глобите са солени - между 2 000 лв. и 20 000 лв. В салона на Силвия Момчева вече са минавали проверяващи. „Влязоха и казаха, че е платена услугата за радиото и трябва да си заплатя, за да слушаме тук радио. Аз съм си намерила алтернативен начин. Имам включена кабелна телевизия и не слушаме радио“, обясни тя.

Към момента има две организации за колективно уреждане на права за България. За улеснение от Министерството на културата са публикували на своята интернет страница информационен материал, озаглавен „Ако Вашият бизнес се озвучава с музика“.

Експерт по киберсигурност поиска по-тежки наказания за нарушени авторски права

Разбитата международна мрежа за нелегално разпространение на телевизионен сигнал е действала на територията на редица европейски държав...

Закупуването на лиценз от Музикаутор и Профон е единственият начин търговските обекти да спазят закона. Това съобщи мениджър “Лицензиране публично изпълнение” в Музикаутор Момчил Даскалов по повод проверките:

"Целият този лиценз ние го брандирахме под марката "Мusic Pro" и по този начин го предлагаме на ползвателите, за да могат по-лесно да го възприемат. За фризьорските или козметичните салони цената е на квадратура, като под 30 квадрата тя е една и съща. Около 10 лева на месец за целия лиценз. Ако са по-големи и луксозни, цената нараства според квадратурата."

При ресторантите сумата се определя на базата на категоризацията и броят столове и може да достигне до 20 лева годишно за стол, уточни Даскалов.

Паралелно с кампанията на Министерството на културата един път годишно общините също започват контролна дейност за спазването на авторските права. Между 15 и 20% от хотелиерския и ресторантьорския сектор у нас плаща авторски права за музиката, която звучи в обектите, показват данните на Музикаутор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com