Венелина Гочева ще бъде новият собственик на "Труд" и "24 часа"

7191
Венелина Гочева ще бъде новият собственик на "Труд" и "24 часа"

"Про нюз България" АД ще бъде официалният купувач на "Медийна група България - Холдинг" (MГБХ) ООД. Това става ясно от сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която публикува информация за образувано производство за контрол върху концентрациите между предприятия, предаде БГНЕС.

Това е станало при искане на фирмата, а от КЗК се очаква да разреши концентрацията на двете фирми. В съвета на директорите на "Про нюз" са Венелина Гочева и представители на две адвокатски кантори – Ангел Ризов (от "Камбуров и партньори") и Мариус Величков (от "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков").

В момента мажоритарни собственици на МГБХ все още са бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов (с общо 83%). Фирмата "БГ Принтмедия" има 17%. В края на миналата седмица в търговския регистър беше публикуван протокол от общото събрание на съдружниците в "Медийна група България", на което Любомир Павлов е бил освободен като управител на дружеството. Венелина Гочева остава едноличен управител.

Бившият главен редактор на "24 часа" Гочева, която официално сега е управител на "Медийна група България - Холдинг", издаваща вестниците "Труд" и "24 часа", учреди собствено дружество през август миналата година. Тя е основен акционер в дружеството "Про нюз".

Съдружник на Гочева е адвокат Димитър Маринов Димитров, който е бивш изпълнителен директор на "Феста холдинг". Той е бил и в надзорния съвет на ТБ "Инвестбанк", като представител на холдинга на Петя Славова, показва справка в Търговския регистър. Дружеството "Нюз Про" ООД е регистрирано на същия адрес, на който се намира кантората на Димитров - на столичната улица "Три Уши".

През септември фирмата на Венелина Гочева "Нюз про" ООД е дала заем от 11.7 млн. лв. на "Медийна група България холдинг" срещу ипотеката на сградата на полиграфическия комбинат и земята под него. По неофициална информация усвоената част от кредита е била само 1 млн. лв. На 15 ноември "Нюз про" прави второ вписване в регистъра на ипотека, този път срещу заем от 1.7 млн. лв.

Запорът на дяловете на Огнян Донев и Любомир Павлов по искане на прокуратурата блокираше окончателното прехвърляне на собствеността на "Медийна група България – холдинг" (издател на вестниците "24 часа" и "Труд", собственик на сградата на полиграфическия комбинат, печатницата към нея и разпространителския бизнес).

Докато Донев и Павлов бяха обвиняеми, се случиха няколко ключови стъпки в тази посока. На първо време беше извършена цесия на дълга на холдинга от Булбанк към Инвестбанк, след това всички имоти, собственост на холдинга (сградата на полиграфическия комбинат), бяха ипотекирани срещу кредит от 11.7 млн. лв., отпуснат от фирмата "Нюз про" ООД, където основен акционер е Венелина Гочева. Самата Гочева стана и официално съуправител на "Медийна група България – холдинг".

Още през март източници на "Капитал", запознати със сделката, коментираха, че най-вероятно бизнесът ще бъде разделен на две – сградата ще бъде продадена на един инвеститор, а медийният бизнес - на друг, като истинският собственик ще остане скрит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество