ВИДЕО: Демонтират МОЧА, граждани и полиция се събират пред паметника

11014
ВИДЕО: Демонтират МОЧА, граждани и полиция се събират пред паметника
Снимка: БГНЕС

Демонтирането на Паметника на съветската армия започна тази сутрин. Кран се издигна над МОЧА, а постепенно в Княжеската градина започнаха да се събират граждани, които искат да видя на живо историческото събитие.

Събитието започна с незцензурно-духовити забележки, както и спорове в направление "не помните, че в България имаше концлагери (по времето на комунизма) - ама защо рушите паметници, гарнирано с "Безбожник, чуждопоклонник, мисирка, сатанистки (атлантически) урод" по адрес на влогъра Любомир Жечев". Изява има и от ПИК, на които им се привижда навсякъде "Америка за България" - тяхната репортека се прояви, докато Иво Дошев правеше в интервю за ПИК алюзия между Баташкото клане и МОЧА - гледайте ВИДЕО от случилото се преди минути:

На място се появиха представители на БСП - Борислав Гуцанов и председателят на софийската организация на социалистите Иван Таков. Гуцанов се изказа около клишето "историята не може да се промени" и как 50 000 000 загинали за свободата на Европа, но увери, че БСП ще иска всички документи относно процедурата по демонтирането. Борислав Гуцанов се оплака от случай с "блъскане" на Георги Свиленски, "дясната ръка" на лидера на БСП Корнелия Нинова. По думите му, това станало при пререкание със служител на областната управа, а Свиленски отишъл в болница - при коментара един от събралите се заяви, че Свиленски имал одраскване на ръката и да се говори за болница е пресилено. Пускаме жалба до всички съдилища, добави Гуцанов:

Иван Таков поясни, че БСП-София била глобена заради инициатива за възстановяне на площа на Паметника на съветската армия - тя обаче е в процес на обжалване. Затова софийските социалисти поискали по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) да видят разрешително за ремонт на паметника. Иван Таков обеща и да бъде внесено искане за местен референдум, в София, за да се види искат ли софиянците Паметникът на съветската армия да остане или не:

Имаше и по-сериозни закани и агресивно поведение от бившия депутат на БСП Страхил Ангелов, отново в случката беше замесен Любомир Жечев - вижте кадрите:

Още: Мая Манолова ще обжалва демонтирането на МОЧА

Предисторията

Решението за демонтажа на Паметника на Съветската армия беше взето с 11 гласа "За", три – "Против" и един "Въздържал се" от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС. Реално обаче процесът се движи от областната управа, като за целта беше взето решение от Министерския съвет. Предвижда се новият "дом", където да бъде поставен паметникът, да бъде в Музея на социалистическото изкуство. От музея обаче вече предупредиха на няколко пъти, че това може да се окаже невъзможно.

Още: В Музея на социалистическото изкуство няма място за МОЧА, обяви директорът

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...