Видеонаблюдението на изборите - възможно само чрез заснемане с телефони

4585
Видеонаблюдението на изборите - възможно само чрез заснемане с телефони
Снимка: Getty Images

Използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края на изборния ден е единственото изпълнимо решение за този кратък период от време. Това каза Ангел Петров, главен секретар на министерство на електронното управление по време на заседание на постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното сдружение на общините в България. Отпадна възможността да се използват камерите в училищата, след анализ на МЕУ, който показа, че от 12 000 секции в страната, 45 на сто от тях не са в действащи училища, обясни Петров.

Припомняме, че от ЦИК вече признаха, че може да няма видеонаблюдение на изборите.

Устройствата за видеонаблюдение на изборите ще бъдат 12 000

Устройствата за видеонаблюдението за изборите на 2-ри април ще бъдат 12 000. Има и резерв от 1000 допълнителни бройки. Това каза Атанас...

Той подчерта, че всяко мобилно устройство ще бъде снабдено с дейта карта за мобилен интернет към съответния оператор. Допуска се и възможността, в част от избирателните секциите да няма такава свързаност. След среща на мобилните операторите с ръководството на МЕУ стана ясно, че около 85 на сто от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка на мобилен оператор. В останалите 15 на сто от секциите, качеството на връзката най-вероятно няма да позволява излъчване в реално време, заяви Ангел Петров. И подчерта, че липсата на техническа възможност за осигуряване на интернет свързаност в дадено населено място, трябва да се приеме като техническа невъзможност за осигуряване на видеизлъчване в реално време. В тези случаи, от секциите, които по различни причини не излъчват видеопоток в реално време, приоритетно ще се сваля и публикува видеозаписът от самото устройство, така както е записано и в Решение №1603 на ЦИК.

По време на срещата бе разяснено, че мобилните устройства ще имат инсталирано мобилно приложение, разработено от „Информационно обслужване“ АД, което ще осигурява видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден. Благодарение на Mobile device management (MDM), мобилното устройство ще може да изпълнява само една функционалност – видеонаблюдение и видеозаснемане. След приключване на изборния ден и преди началото на преброяването, председателят на СИК включва мобилното устройство и сканира предварително подготвен QR код, който съдържа персонализирана информация за конкретната секция и активира приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

Един ден преди изборите на 2 април, мобилните устройства, като част от пакета изборни книжа, ще бъдат предадени на СИК, заредени, инсталирани и конфигурирани. Ще бъдат разработени и обучителни материали, които включват документална инструкция и видеоклип.

Видеонаблюдението и видеозаснемането не трябва да се абсолютизира и не може да се използва за касиране на изборните резултати, каза Ангел Петров. Това е една допълнителна защита и още един инструмент за гарантиране на прозрачността на изборния процес, подчерта той.

Общественият съвет към ЦИК предлага симулации на случващотo се след края на изборния ден

„Видеонаблюдението не е основен способ за контролиране на честността на изборния процес. Най-важен е човешкият елемент“. Т...

ОЩЕ: Ива Лазарова, ИРПС: Видеонаблюдението не гарантира прозрачни избори (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com