Вижте какво ще е времето през февруари

31779
Вижте какво ще е времето през февруари
Снимка: Getty Images/Guliver

Месец февруари ще започне с температурите по-високи от обичайните. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 часа и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 55 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 часа и 04 мин. и залязва в 18 ч. и 14 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 09 мин. Фазите на Луната през месеца са: 2 февруари – първа четвърт, 9 февруари – пълнолуние, 16.02 - последна четвърт и 23.02 – новолуние.

Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите – малко. Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Южна България и по Черноморието – между 2° и 5°, а в планините – между минус 8° и минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите - между 17° и 22°.

Прогноза за времето - 30 януари (четвъртък)

Днес ще се задържи ветровито. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина до силен северозападен вятър, който привеч...

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през последните дни от периода значително ще се понижат. Вероятността за валежи на повече места има през втората половина от периода, като в края на десетдневието в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Температурите ще се понижат още и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи: в Северна България – предимно от сняг, а в Южна и по Черноморието – от дъжд.

И през последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо, с температури близки до обичаните. Вероятност за валежи има около 22-и, 25-и и в края на месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com