Винетки ще има поне до 2018 г.

10971
Винетки ще има поне до 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Не се предвиждат промени за ползването на пътищата до 2017-2018 г. - дотогава оставаме с винетки. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова пред "Фокус".

„Съществуващата по закон в момента система, е така наречената винетна, което означава заплащане за време – седмица, месец или година. Съответно тировете имат и дневна винетка. Това, което предлагаме, което всъщност имаме от две седмици -сключен договор със Световна банка, е да се изготви детайлен анализ на съществуващата система, на трафика, на приходите, на пътищата и да се направи бизнес моделиране за това какви са възможните варианти за прилагане на друг вид заплащане и промяна или преход от т.нар. винетна система за време към система за изминато разстояние”, коментира Павлова.

Пускат основното трасе на лот 2 на магистрала "Струма" през октомври?

Възможно е още октомври месец да пуснем основното движение по трасето на лот 2 на магистрала "Струма, което свързва Дупница и Благоевгр...

По думите ѝ това се налага, за да може да бъде по-справедливо заплащането за използване на пътища. „Който пътува най-много, който най-много един вид руши, защото тежките камиони най-много компрометират настилката, да плаща повече. Това е едната страна на нещата и тук не трябва да има притеснение в българските граждани – за тези, които карат леки автомобили”, добави още тя.

„Тол-таксата, е за случаите, когато имаме определен участък,изграден от километър А до километър Б – определени километри, изградени от инвеститор, който предварително е платил за тяхното изграждане, на принципа изграждам, оперирам, трансферирам. Да уточним, че става дума само за нови пътни участъци, за да бъде изграден и построен такъв”, допълни тя.

През декември ще се знае как и кога ще стане това, за кои пътища ще важи. До ноември Световна банка трябва да направи анализа, както и предложения за видовете, възможностите, начините за преход, включително необходимите законодателни промени, след което да се вземе решение и 2016 година, ако има такова, да се реализира някоя от тези системи или комбинация от модели и да започне да се изпълнява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com