Влахов е единственото предложение на парламента за конституционен съдия

1216
Влахов е единственото предложение на парламента за конституционен съдия
Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-председателя във Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов е единствената кандидатура за конституционен съдия от квотата на парламента.

Той е номинация на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Срокът, в който парламентарните партии можеха да предложат кандидати за поста, изтече вчера.

Изтича срокът за номиниране на конституционен съдия от парламентарните групи

В 18 часа днес изтича срокът за номиниране на конституционен съдия от парламентарните групи. "За първи път се събират такова количеств...

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че предлага на ДПС и БСП срещнат с Влахов, за да му задават въпроси. Целта била около избора да има "максимален политически консенсус". От партията на Мустафа Карадайъ вече са се съгласили на разговор с него и той ще се проведе в сряда. Цветанов ще говори и с Корнелия Нинова, за да разбере дали и социалистите ще искат да проведат среща с Влахов.

Красимир Влахов е завършил право в Софийския университет.

От януари 1996 г. Влахов е младши съдия в СГС. През октомври 1997 г. става става районен съдия в София, а четири години по-късно е избран за заместник-председател на Софийския районен съд. През 2004 г. става съдия в Софийски градски съд (СГС), а по-късно същата година е командирован във ВКС.

В края на 2008 година ВСС го избра за председател на най-големия съд в България - Софийския районен съд. Четири години по-късно той напуска предсрочно позицията си и става зам.-председателя във Върховния касационен съд. В момента Влахов е е съдия там.

Цветанов: Не са разглеждани кандидатурите на Цачева и Цацаров за КС

Към момента в ГЕРБ не са разглеждани кандидатурите на правосъдния министър Цецка Цачева и на главния прокурор Сотир Цацаров, като възмо...

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници. 

Днес Цветанов обяви, че не може да коментира дали е вярна появилата се информация, че оттегленият кандидат на БСП Янаки Стоилов ще бъде издигнат за конституционен съдя от президента. Призова обаче държавният глава да вземе пример от процедурата в парламента и използва за своята кандидатура ясни и прозрачни процедури. "Всичко това, което правим както за избор на Висшия съдебен съвет, така и за представители на СЕМ или за други комисии, за които българският парламент има отношение, гледаме да е прозрачно. Има дори и онлайн връзка, за да може всеки, който проявява интерес, да наблюдава дебатите и да задава конкретни въпроси чрез народни представители", обясни Цветанов за процедурата.

Цветанов определи първоначалното решение на БСП да номинира Стоилов като "добър подход на ръководството". "На всички е ясно, че най-добър вариант е да издигнеш вътрешната си опозиция на постове, където ще можеш да ги отстраниш от възможните размътвания на водата и да засилваш напрежението в партията, която в момента се ръководи от Корнелия Нинова", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com