ВМРО атакува вселенския патриарх

1426
ВМРО атакува вселенския патриарх
Снимка: БГНЕС

Претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени. Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква-майка на днешна Македония е именно Българската православна църква.

Това се казва в позиция-обръщение на ВМРО към вселенския патриарх Вартоломей във връзка с изказаните от него критики към Българската православна църква, че тя не може да бъде църква-майка на македонската, тъй като такъв статут може да има единствено Вселенската патриаршия.

Патриарх Неофит ще говори с Вартоломей за македонската църква

Патриарх Неофит ще засегне въпроса за автокефалността на Македонската православна църква по време на срещата си с вселенския патриарх В...

Публикуваме пълния текст на обръщението:

Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света.

Затова днес, с взаимно уважение, следва да Ви напомним, че представляваното от Вас паство е една минимална част от християнския свят. С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени.

Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят – слава Богу – няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония.

Държава и Синод обсъдили претенциите на Вартоломей

Църквата и държавата ще обединят усилия срещу претенциите на вселенския патриарх Вартоломей да заграби българския храм „Свети Гео...

Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква – Българската патриаршия.

Но ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов. Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел – от християнска, човешка и народна гледна точка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com