Всеки застраховател ще си преценява с колко ще поскъпва "Гражданска отговорност"

5063
Всеки застраховател ще си преценява с колко ще поскъпва "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

Застраховката "Гражданска отговорност" може да поскъпне, но с малко. Всяка компания ще прецени с колко да повиши, защото всяка компания има различен портфейл. Това коментира Пламен Ялъмов в ефира на bTV от Асоциацията на българските застрахователи, след като правителството прие промените в Кодекс на застраховането.

Ако "Гражданската отговорност" поскъпне, няма да е защото има нови лимити на обезщенията. Ако има поскъпване, това е защото се въвеждат нови изисквания относно капитал, капиталова адекватност на застрахователите, заяви Владимир Тодоров, председател на управителния съвет на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

"Гражданска отговорност" може да поскъпне

Възможен е скок в цената на застраховка "Гражданска отговорност". до това може да се стигне заради промени в Кодекса за застраховането...

Има пряка връзка между цената на застраховката и размера на обезщетенията. Когато говорим за по-скъпа застраховка, тогава говорим и за по-високи обезщетения, каза още той.

Един човешки живот в България струва по-малко от един скъп автомобил. Сумата, присъдена на втора инстанция за загиналите в Симеоновград деца, беше под 200 хиляди лева, допълни Тодоров.

За възможен скок в цената на застраховка "Гражданска отговорност" започна да се говори, след като се разбра, че ще има изменения в Кодекса за застраховането. Според приетите вече промени максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи е увеличена.

Сега, ако при катастрофа се причини смърт или увреждане, прагът на обезщетението стига 10 милиона лева, без значение на броя на пострадалите. Преди това лимитът беше 2 милиона лева на човек.  Освен това застраховката вече ще съдържа и сертификата "Зелена карта". Сега част от компаниите го издават допълнително, при някои е платен. "Зелена карта" се изисква при пътуване в страни извън Европейския съюз като Македония, Турция, Украйна, Русия и други.

“Гражданска отговорност” за нарушители - до 1400 лева

До края на годината задължителната застраховка “Гражданска отговорност” може да поскъпне до седем пъти за шофьорите с наруш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com