Въвеждат безплатно обучение за специалисти, които се грижат за възрастни хора*

2543
Въвеждат безплатно обучение за специалисти, които се грижат за възрастни хора*
Снимка: iStock/Guliver

У нас ще има безплатно обучение за професионалисти, които работят с възрастни хора. БНТ твърди, че идеята е на гражданско сдружение "Алцхаймер България" и има за цел да подобри отношенията между възрастните с деменция и хората, които се грижат за тях.

Вече 20 години австрийската писателка Петра Ферхер изследва отношенията между страдащите от деменция и близките им, които ги гледат. Така се стига и до издаването на книгата "Мостове към света на деменцията". Основно място в нея заема методът Валидизация.

Кои са рисковите фактори при деменцията?

Световната здравна организация /СЗО/, представи вчера доклад с насоки за намаляване на риска от деменция, съобщи BBC. Сред тях са здрав...

"Методът означава да приемаме хората такива, каквито са, да не ги критикуваме, да не ги осъждаме, а напротив - да се отнасяме с разбиране и уважение към техния свят“, казва Ферхер. В теорията на метода основен момент е нашето разбиране, че поведението и промените в характера на старите хора не се дължат само на процесите на разпад на мозъка, а има много общо с техния начин на живот и с цялата им биография. Книгата представя примери от практиката и решения за различни ситуации, в които са поставени страдащите от деменция и техните близки.

* Според преводача на книгата "Мостовете на деменцията" Галя Баева обаче, сдружение "Алцхаймер България" няма нищо общо с инициативата и с обучение на хора, които да помагат на заболели с Алцхаймер и казва, че досега е имало и друг път такова обучение в България. "През 2008 година в Казанлък провеждат обучение за общуване с дементно болни проф. д-р Фред Карл и д-р Радка Арнолд от Германия. През 2017 г. г-жа Петра Ферхер проведе в Ловеч обучение за болногледачи на хора с деменция по моя инициатива и с финансовата подкрепа на ТELUS INTERNATIONAL", посочва г-жа Баева в свое становище.

"Госпожа Петра Ферхер гостува в София по покана на издателство "Кибеа", което издаде моя превод на "Мостове към света на деменцията". То беше свързано с официалното представяне на книгата и с обучение на хора, които имат болни близки. Сдружение "Алцхаймер България" не само няма никакво участие, но и отказа да публикува на страницата си информация за събитието", казва още г-жа Баева.

Точна статистика за страдащите от деменция у нас няма. По данни на Гражданско сдружение "Алцхаймер България" обаче около 100 000 души са засегнатите в страната. Фактите сочат, че всеки пети, грижещ се за човек с деменция, не получава достатъчно информация за заболяването.

Как да се предпазим от деменция?

Все повече хора страдат от деменция, но малко от нас знаят кои са рисковите фактори и как да се предпазим от това заболяване. Проучван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...