Започна шествието с иконата на Света Богородица от Бачковския манастир

2183
Започна шествието с иконата на Света Богородица от Бачковския манастир
Снимка: Димитър Руйков

В Бачковския манастир се провежда традиционното литийното шествие начело с иконата на Света Богородица. Процесията се провежда повече от 350 години винаги във втория ден на Великден. Иконата се отнася в Клувията, където, според поверието, е била укрита от турските нашествия.

Дъждът не попречи стотици вярващи тази сутрин да прекрачат прага на светата обител и да се наредят на опашка пред манастирския храм, където се намира чудотворната икона на Божията майка, за да запалят свещ и отправят своите молитви.

5 400 яйца и 2 000 козунака в Бачковския манастир за посетителите на Великден

5 400 яйца и 2 000 козунака ще бъдат раздадени в Бачковския манастир тази година за Великден. Те отново ще бъдат дарени от благодетели....

Своите пожелания към миряните отправи при потеглянето на шествието и игуменът на Бачковския манастир Архимандрид Симон. Той поясни, че и тази година, начело на литийното шествие застава копие на чудотворната икона със 700-годишна история, защото препоръката на специалистите е, че така тя ще бъде по-добре съхранена след реставрацията й, продължила близо 4 години, информира БНР.

Литийното шествие до планинската местност Клувията, където според легендите, иконата е открита от две овчарчета, продължава около три часа. По обед там ще бъде отслужена Света литургия в параклиса "Свети Архангели".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com