Делегация от Костинброд взе участие по програма “Европа на гражданите”

1094
Делегация от Костинброд взе участие по програма “Европа на гражданите”
Снимка: Община Костинброд

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, заедно с инж. Теодора Гогова- зам.-кмет на община Костинброд, г-н Димитър Георгиев-Ръководител на Общински Инспекторат и г-жа Симана Марковска – представител на Югозападното Сдружение на общините са на посещение в Унгария. Проектът е в посока трансграничните взаимоотношения като Унгария е домакин, с участие на представители от двойките страни – България / Сърбия , Словакия / Унгария, Словения / Италия, Латвия / Литва , Португалия / Испания. От българска страна с активното участие на Сдружението на югозападните общини проектът е факт, развива се, а настоящето посещение в Унгария е важна част от неговото реализиране.  

Посещението в унгарската страна е с активната помощ на Министерството на външните работи и посолството на Република България в Унгария. Посоката на община Костинброд е осъществяване на контакти с унгарски общини – с цел бъдещи съвместни проекти и побратимяване. Мащабността на проекта е обмен на добри практики в сферата на трансграничното сътрудничество и възможност продължаване на взаимоотношенията в сферата на бъдещи проекти.

Община Костинброд отпразнува Тодоровден

Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св. Св. К...

На 21.03.22г. делегацията от община Костинброд бе приета в посолството на Република България в столицата Будапеща, Унгария. Ръководството на община Костинброд се среща с Негово превъзходителство Христо Полендаков – Посланик на Република България в Унгария. Негово превъзходителство запозна гостите от община Костинброд с инициативи, които той е организирал в Унгария през последната година.

На 22.03.22г. Посланикът и представители на община Кишпещ поканиха делегацията на откриване на българска чешма в град Кишпещ, който е в близост до Будапеща. Чешмата е изградена в междублоково пространство, в непосредствена близост до училище и детска градина. Община Кишпещ е част от Будапеща. Тя се води 19 район на столицата. В Кишпещ има българско малцинство, които са наследници на българските градинари. Градинарите през 19-ти век, около времето на Освобождението на България, са дошли в Унгария с три важни неща – знания, трудолюбие и сортови семена.  

Българските градинари се заселват в околностите на градовете Будапеща, Сегед и Мишколц. Те са давали знанията си на месните унгарски общности, наемали са земи, които са обработвали и засаждали. А в последствие като са замогнали някой си купили земи и емигрирали. Българите били от две големи български села: Доганово и Поликраище, област Велико Търново. Едни от инициативите на посланика с Местната власт и с общността в община Кишпещ са свързани, именно в посока на насаждане на различни култури и в общи дейности по отглеждането им, и събирането на продукция.

Делегацията продължава със срещи и през следващите дни. Пожелаваме успех на ръководството на община Костинброд.

Община Костинброд се сдоби с нов имот за детска градина

Преди години по-възрастните жители на града си спомнят, че детската градина намираща се в животновъдния институт е функционирала и е п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София