X
 
 

Фандъкова не иска концесия на спирките на градския транспорт в София

664 0
Фандъкова не иска концесия на спирките на градския транспорт в София
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Спирките в София няма да бъдат отдавани на концесия, а общината сама ще се грижи за подмяната и изграждането на нови. Позицията е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, пише в. "24 часа".

Според информацията, новият зам.-кмет по транспорта Кристиан Кръстев, който е бивш служебен министър, ще трябва да направи програма за изграждане на спирки. А Фандъкова вярва, че концесията на спирките трябва да отпадне, макар за процедурата да има решение на Столичния общински съвет от юли 2018 г. Разговорите със Столичния общински съвет (СОС) по темата предстоят.

Слагат системи за охлаждане на спирките на градския транспорт в София

Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките и обществените места в столицата. Те ще разпръскват вода в случая на висо...

Причината за позицията на кметицата е, че концесията, която се готви от години, така и не се е реализирала до момента. В същото време тази година общината е отпуснала средства на няколко районни администрации за изграждане на спирки. Става дума за райони като “Нови Искър”, “Панчарево” и “Слатина”. Районните кметове се справили със задачата и цените за изграждане на спирки, които били постигнати чрез процедурите, били приемливи.

Все още няма решение дали районните кметове ще отговарят за подмяната и изграждането на спирки или тази задача ще бъде възложена отново на Центъра за градска мобилност, който допреди няколко години имаше такъв ангажимент. Вариант кой да отговаря за над 2600 спирки и в какъв срок да се изградят нови и да се подменят старите ще трябва да предложи зам.-кметът по транспорта.

Иначе концесията се подготвяше няколко години. Различни варианти на условията бяха представяни през 2014, 2016 и 2018 г. В крайна сметка през юли миналата година СОС даде зелена светлина на процедурата. Тогава бе гласувано срокът на концесията да е 15 години. Спирките бяха разделени в 4 пакета, като един инвеститор имаше право да кандидатства за максимум два. Изискването на общината бе между 1500 и 1800 спирки в града да са с навеси. В момента те са около 1100. Бъдещите концесионери щяха да печелят от отдаването под наем на 400 рекламни елемента и 300 павилиона за продажба на вестници и дребни пакетирани стоки към спирките. А от концесията на всички спирки общината трябваше да получава минимум 80 000 евро годишно.

Тогава по време на обсъждането на концесията стана ясно, че ако общината реши сама да подмени всички спирки и да увеличи тези с навеси, ще трябва да инвестира около 18 млн. лева.

Новите спирки в София ще струват на столична община 18 млн. лева

Новите спирки в София ще струват на столична община сумата от 18 милиона лева. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ и заместник-пред...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители