Георги Георгиев: Бюджетът позволява София да продължи устойчивото си развитие

2341
Георги Георгиев: Бюджетът позволява София да продължи устойчивото си развитие
Снимка: Столичен общински съвет

След сериозни дебати и немалко популистки изказвания бюджетът на София за 2022 г. бе приет.

„С бюджет от 2,101 млрд., с доброто му разпределение в различните области и с мъдрото му управление съм оптимист, че ще успеем да се справим с огромните предизвикателства, пред които времето ни изправя – войната в Украйна и бежанската вълна, която София посреща, растящите и непрогнозируеми цени на суровини и енергоизточници, както и увеличаващата се инфлация“, каза председателят на Столични общински съвет Георги Георгиев.

Георги Георгиев, СОС: Започва изграждане на нов скейтпарк в София

Знам, че столичните скейтъри отдавна имат нужда от модерно и специално отредено за тях място, където да си карат на воля. Затова се сре...

Той напомни, че най-сериозният проблем, който стои пред тях е осигуряването на средства за градския транспорт. „Заложили сме 170 млн. лв. за неговото финансиране. Заради все още намалелия брой пътници и извънредно високите цени на електроенергията и природния газ, транспортът ни е в особено тежко състояние. Отделяме 36% от собствените си приходи, за да осигурим придвижването на гражданите и заплатите на работещите. Въпреки това, тези средства остават недостатъчни. Ето защо продължаваме да разчитаме на финансиране при актуализацията на държавния бюджет“, добави той.

„Въпреки предизвикателствата, в бюджета за 2022 г. гарантираме инвестициите в стратегическите проекти на града - метрото, градски рингове, детските градини и екологията“, изтъкна Георгиев.

Той е щастлив, че направените от него предложения са били подкрепени от Комисията по финанси и бюджет и от Столичния общински съвет. „Така гарантираме изпълнението на новите социални услуги за пострадали от домашно насилие – създаване на правна клиника и на още един кризисен център за настаняване. Предвиждаме и ресурс от 200 000 лв. за нови мерки за интеграция на младежи със Синдром на Даун“, каза той.

Инвестиционната програма на Столична община е 594 млн. лв. От нея 94,2 млн. лв. са средствата за строителството на метрото до „Левски Г“. „Очакваме и 40 млн. лв. от държавния бюджет за участъка до „Слатина“ – след намаляването на средствата в Плана за възстановяване“, поясни Георгиев.

Слагат дефибрилатори в станциите на метрото в София

В столичното метро вече има поставени дефибрилатори, които могат да спасят човешки живот в случай на сърдечен арест. Уредите са монтир...

„Общо 214 млн. лв. са инвестициите в сектор транспорт – от тях са предвидени средства за 10 нови метровлака, 25 нови трамвая и 52 електробуса. 120 млн. лв. са заложени за обновяване на пътна инфраструктура. 89 млн. лв. инвестираме в изграждането на ВиК. 56,5 млн. лв. инвестираме в училища и детски градини. Ще започне изграждането на 22 нови сгради за детски градини, а още 17 са включени в списъка за кандидатстване в програмата на МОН за ново строителство. Всички тези средства за строителство директно се предоставят на районните кметове. 52 млн. лв. са инвестициите за по-чист въздух и екология“, обясни председателят на СОС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София