Жители на "Горубляне" отново излизат на протест, блокират ежедневно "Цариградско шосе"

5002
Жители на "Горубляне" отново излизат на протест, блокират ежедневно "Цариградско шосе"
Снимка: БГНЕС

От 13 юни в 18 часа жители на "Горубляне"  започват ежедневно блокиране на бул. Цариградско шосе. За това съобщиха самите организатори. 

"Неприемливо е да продължаваме да чакаме управляващите да намерят време за решаване на проблемите с блокираните ни имоти. Нарушаване на конституционните ни права е огромна несправедливост и уреждането ѝ не може постоянно да се отлага. Последния пример за отлагане е саботираната от Министерството на финансите среща, която беше организирана в МРРБ заедно с Министерството на земеделието и с Министерството на околната среда и водите. Тази среща беше първата във формат, който би бил ползотворен и на който възлагаме големи надежди за постигане на реални резултати. В тази връзка на общото събранието се взе решение за ежедневни протестни действия през следващата седмица", категорични са организаторите.

Горублянци блокираха Цариградско заради състоянието на инфраструктурата в квартала

Блокирано за движение е Цариградско шосе в София, съобщава БТВ. Протестиращи жители на квартал "Горубляне" не допускат преминаване на а...

Те настояват за спешни законодателни промени, с които да се отблокират земите, предвидени с ОУП на София през 2007г. за обществени мероприятия и са неотчуждени до 2022г., както и да стартират незапочналите вече 30 г. обезщетения по чл. 10б от ЗСПЗЗ за признатите им за собственост но невъзстановени в реални граници имоти, намиращи се в момента под панелни блокове, ТЕЦ-София, бившите социалистически предприятия, изградените булеварди, детски градини, училища, паркове, градинки и други.

"Настояваме ПУП Горубляне Запад да не се блокира от НАГ, ГИС и Софийска вода, заради нечии задкулисни игри! Настояваме новонасрочената за 20.06.2022г. среща в по-горе описания формат да се проведе без отлагане и без отсъствие на поканените участници. Ако блокирането на нашите имоти продължи без да получим гаранции за бързо и адекватно привеждане  на законодателството в съответствие с Конституцията на България и с Решение № 14 по Дело № 2/2020 г. на Конституционния съд на Република България от 15 октомври 2020 г., ние ще продължим да блокираме публични пространства, така както се блокират нашите имоти в продължение на 30 години", излагат исканията си организаторите.

В рамките на протеста от понеделник, 13 юни, започва ежедневно в 18 часа затваряне на бул. Цариградско шосе. „Блокирането на булеварда ще се увеличава с по един час за всеки ден, в който управляващите не намират време за нас, т.е. в понеделник ще е за един час – от 18,00 до 19,00ч.. Във вторник ще е за 2 часа - от 18,00ч. до 20,00ч… и така до петък когато ще е за 5 часа и ще започне от 16,00ч. до 21,00ч.. Именно в петък ще решим и как продължаваме през работните дни от следващата работна седмица – от 20.06.2022г. до 24.06.2022г.“, заявяват организаторите.

Те призовават на протеста всички присъстващи да доведат децата си с велосипеди, ролери, тротинетки, тебешири, топки, федербал и т.н. "Ще превърнем кръстовището в детска площадка или спортен парк, каквито в Горубляне към момента няма. Ще използваме публичните пространства по начин, който на нас ни харесва и ни е необходим. Формата ни на протест ще бъде „Трансформиране на кръстовището на бул. Цариградско шосе в място за срещи и забавление“, заявяват намеренията си протестиращите. 

Жители на „Горубляне“ подновиха протестите на „Цариградско шосе“ (СНИМКИ)

Жители на столичния квартал „Горубляне“ подновиха протестите и за пореден път блокираха бул. „Цариградско шосе“...

Това е поредният протест на хората от квартала. През годините те организираха множество демонстрации в опити да бъдат решени проблемите им. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София