Кога децата в София ще имат хубави площадки за игра?

2542
Кога децата в София ще имат хубави площадки за игра?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Може ли най-накрая да се реши дългогодишния проблем с лошото състояние на голяма част от детските площадки в София и кога децата в София ще имат хубави пространства за игра, каквито заслужават? Обществено обсъждане по тези въпроси с участието на районни кметове и общински съветници от "Демократична България", "Екипът на София", експерти от "Спаси София", представители на граждански организации и бизнеса се състоя в Дом на културата "Красно село".

Сред изтъкнатите в обсъждането проблеми са липсата на ресурс за поддържането и изграждането на нови, безопасни и отговарящи на съвременните стандарти детски площадки; липсата на общински терени за пространства за детски игри; дисбаланси в разположението на площадките по квартали и в предназначението им по възрастови групи; лоша околна инфраструктура и т.н. 

Отбеляза се, че контролът за поддръжката, ремонта и строителството на нови площадки се осъществява от Столична община и от районните кметове, като кметовете са с ограничени правомощия и с ограничен бюджет.

"Поставили сме за миналата година 5 нови съоръжения, от които две са дарение от гражданите и едното е от фирма", сподели кметът на район "Слатина" Георги Илиев и се присъедини към констатациите, че детските площадки не са приоритет за Столична община.

"Общината отпуска пари за всякакви безумия, например 60 млн. за инсинератора", изтъкна Симеон Ставрев, общински съветник от "Демократична България". Проблемът с детските площадки е комплексен, подчерта той и визира затруднения достъп до тях заради разбитите и препълнени с коли тротоари, липсата на тоалетни и оскъдното финансиране.

"Има много пари, които изтичат в града ни, има и такива, които не се събират, така че когато се обяви, че това (б.р. - поддръжката и изграждането на детски площадки) е ключов приоритет за Столична община, парите ще ги намерим", каза колегата му в СОС Бойко Димитров.

Според кмета на район "Лозенец" Константин Павлов, трябва да има финансиране по формула, която да включва децата, регистрирани в района и където има паркове със значение за целия град, да се има предвид, че идват и деца от други райони, а финансирането да е безусловно. Тогава нещата ще потръгнат, убеден е той.

За най-целесъобразно използване на оскъдните ресурси, е важна преценката в какви зони каква игрова стойност искаш да финансираш, отбеляза кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Най-ценният ресурс е мястото, а не средствата, подчерта Трайчо Трайков.

Над 1800 са детските площадки в София, като две трети от тях са за основен ремонт, съобщи арх. Любо Георгиев от "Екипът на София". Той посочи, че има стотици примери в кварталите хората сами да боядисват пейки, да заваряват пързалки и да правят пясъчници със собствени средства.

СОС гласува средства за изграждането на 5 нови детски площадки и стрийт фитнес в "Люлин"

  Средствата са осигурени от Специализирания общински приватизационен фонд 420 хиляди лева от Специализирания общински приватиза...

От 1800 площадки 622 са върху общинска публична собственост, обаче 462 са върху общинска частна собственост, а 353 от всички площадки са върху земя, за която няма данни за собственост, посочи още арх. Георгиев.

Той разказа, че преди две години са предложили стратегията „София играе“, според която обновяването на детските площадки трябва да се случи с местните общности като се започне с 4 площадки в 4 района и постепенно се стигне до 70 - 100 на година и става въпрос не само за количество, а и за качество, като игровата стойност на площадките е ключова. Според разработката, ще са нужни 10 години, за бъдат оправени всички площадки. 

Трябва да се подхожда интегрирано към проблема – не само грижа за децата, а и за по-възрастните поколения и възможността да се създава квартална общност, взимайки по-голяма територия, която да започне позитивно да въздейства, посочи арх. Иван Караджов от "Спаси София".

СОС: За 2023 г. предлагаме обновяване на 150 детски площадки

„Предстои Столичният общински съвет да разгледа проект за цялостно обновяване на 150 на брой детски площадки само за 2023г”...

Той подчерта, че качествената градска среда има свойството да образова - децата, играейки в близка до природата детска площадка със съответните материали и ладшафтни решения, а не само с катерушка с шарена ограда, постепенно ще се образоват да искат да живеят по-природосъобразно.

Арх. Караджов насочи вниманието и към вътрешните дворове като сигурни защитени територии за игра на малките. "Все още в центъра на София има вътрешни дворове, които са споделени пространства, обаче например в "Кръстова вада" вътрешният двор е бетонирано място за паркиране, вместо място където децата да играят", изтъкна той.

По време на обсъждането общинските съветници от ДБ и районните кметове коментираха и новата програма за реновиране на детски площадки, обявена от председателя на СОС Георги Георгиев. Като "кризисна реакция на ГЕРБ" определи обявяването на програмата общинският съветник Бойко Димитров. "ГЕРБ както от години не сещаха за детските площадки, изведнъж се сетиха", подчерта той.

"Децата няма да имат площадки за игра в този мандат", заяви кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов. Реферирайки към обявената нова програма, той изтъкна че още през април миналата година е поискал от Столична община 40 000 лв. за реновиране на 4 площадки и изрази недоумение, че чак сега председателят на СОС съобщава че имал готова програма за 150 площадки. "Той се сеща днес (10 януари 2023 г.), когато правим това събитие, да обяви тази програма", коментира Стефанов. Кметът на "Овча купел" изрази резерви и по отношение на обявените източници за финансиране на програмата - от държавния бюджет, от приватизационния фонд на Столична община, т.е. че ще трябва да се продават общински земи и от европейски програми и проекти, за което, според него, ако е имало такава възможност, би трябвало да бъде експлоатирана.

"Ако искате да видите ефекта от приватизацията, може да погледнете "Лозенец", защото повече от 20 години много активно се е приватизирало в Лозенец" и крайният резултат е: няма терени за детски градини, няма за спортни площадки, няма за детски площадки, няма терени за нищо и дори да се появи финансиране, като нямаш терен – нищо не правиш", добави кметът на "Лозенец" Константин Павлов. Той също потвърди, че през април миналата година от Столична община са проучвали нуждите за детските площадки и разказа, че им е изпратил доклад за 1 млн. лв. "Много ми е интересно дали са се сетили за мен, дали не са казали ето ти 1 млн. лв., оправи си детските площадки. Така че с нетърпение ще си чакам пощата", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София