На първа инстанция: 100 000 лв. заради загинал заради паднало дърво в Борисовата градина

1546
На първа инстанция: 100 000 лв. заради загинал заради паднало дърво в Борисовата градина
Снимка: Gettyimages

100 000 лева кръвнина трябва да плати Столична община на майката на 41-годишен мъж, убит от паднало дърво в Борисовата градина. Общината може да обжалва съдебното решение пред Софийския апелативен съд.

Става въпрос за Цветан Цветанов, който загина на 23.10.15, докато по обяд минава по алея в парка, близо до бул. "Драган Цанков".

Дърво рухна върху спирка в Пловдив

Голямо дърво падна върху автобусна спирка в Пловдив. Инцидентът е станал тази вечер след буря в града. Спирката се намира в пловдивски...

По случая започна разследване, което така и не установи виновни за инцидента. Досъдебното производство е било прекратено за последно предни 2 години, но тогава съдът е отменил постановлението на градската прокуратура, въпреки че е било подкрепено и от заключение на експертиза на 7 вещи лица, като до момента не е известно какъв е изходът му.

Майката на Цветанов обаче е завела иск за обезщетение от 100 000 лева срещу общината по чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него собственикът и лицето, по чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност. Съответно, Софийски градски съд установява, че от 2014 година общинските власти са сключили договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди инцидента била възложена изрично подобна задача и то точно покрай бул. "Драган Цанков".

Съдът е приел и заключение на съдебно-лесотехническа експертиза, според което причина за падналото дърво са загнилите му корени и това представлявало непредвидимо събитие. За конкретното дърво нямало външни белези за кореново гниене, но било характерно то да протича без видими прояви и трудно можело да се установи на външен вид.

"Вещото лице достига до извод, че поради липсата на посочените външни белези за опасността от дървото, падането му в парка е било непредвидимо и непредотвратимо събитие. Този извод съдът възприема само относно падането на конкретното дърво, но не и относно риска от настъпване на такова събитие за дървета от този вид в същия район на парка и опасността за посетителите в него", пише съдия Радост Бошнакова. Според съда яснотата за глинестите почви в парка, липсата на добро водооттичане, гниенето на този вид дървета и гъстотата им води до извод, че е можело да се предвидят тези процеси и падането на дървета.

Дърво удари по главата 27-годишен, транспортираха го за „Пирогов“

27-годишен пострада при дърводобив за домашни нужди, транспортиран е за „Пирогов“ с фрактура на черепа и мозъчен кръвоизлив...

Показания по делото са дали две приятелки на майката на загиналия мъж. Едната разказва как ищцата ѝ се обадила и споделила, че чула по телевизията за инцидента и се притеснявала да не се е случило нещо именно със сина ѝ, който се разхождал там. Когато я завели в парка и видели сина ѝ на пешеходната алея, състоянието на жената било неописуемо и изпаднала в шок, разказва приятелката ѝ. Трагедията променила напълно живота на жената, която дотогава била лекар в ИСУЛ, но не можела повече да работи.

В случая няма спор, че падналото дърво е общинска собственост, а причина за падането са загнилите му корени и слаба коренова система. В решението се казва, че при ясен риск за живота на хората, инцидентът е бил предотвратим с прореждане или премахване на такива дървета. Съдът припомня, че такава възможност е разписана и в чл. 44 от Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

ОЩЕ: Дърво смаза кола, паркирана точно преди срутения участък между Тешел и Триград

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София