Очите на скулптурата на Цар Самуил няма да светят

18301
Очите на скулптурата на Цар Самуил няма да светят
Снимка: БГНЕС

Очите на паметника на цар Самуил няма да светят. От Столичната община са съобщили, в очите има вградено осветление, което нямало да бъде пускано, съобщава "Дневник". Днес паметникът беше официално открит.

Авторът на скулптурата Александър Хайтов е поставил очи, които светят, когато е тъмно. "Не сте Сталин да ми заповядвате. Това е естетиката и концепцията, която аз съм определил. Никакви промени не можете да правите. А това, че ще загубите изборите, си е лично ваш проблем." С тези думи Хайтов се обърна вчера към заместник-кмета на София по културата Тодор Чобанов в ефира на "Нова телевизия".

Плевнелиев: Костите на Самуил трябва да се върнат в България

"Така се е стекла българската съдба, че не знаем къде са погребани мнозинството от нашите царе. Ето защо нашето поколение има своята ...

 "Има един премерен ефект в погледа на Самуил - нощно време, при запалено осветление и насочено срещу него, до "Света София", очите леко ще фосфорисцират. Те са като живи", обясни Хайтов.

Светещите очи на новия паметник на цар Самуил в София, които предизвикаха напрегнат дебат, ще минат през нови процедури на одобрение, заяви днес в ефира на BTV Милен Врабевски от фондация „Българска памет”, която реализира проекта. Той обясни, че светодиодите в очите на монумента са използвана технология по целия свят като контражур на нощните прожектори. Макар че неколкократно заяви, че съществуването им ще бъде отново поставено на въпрос пред експертите, неговото убеждение е, че очите ще останат в този си вид.

"Въпросът за вградено художествено осветление на фигурата не е бил предмет на заданието на конкурса, нито е бил представен от автора пред журито или пред Столичния общински съвет и Столична община", написа Тодор Чобанов по-късно във Facebook профила си. Той добави, че доколкото той засяга цялостното въздействие на паметника, няма как да се допусне такова нещо, и като вече реален собственик на монумента, общината ще предприеме нужните действия в случай на необходимост

"Това е много интересен ефект, който не е правен никога в света. Тях просто ги е страх в момента, че ще се уплаши народът и няма да им гласува нов мандат. Ако някой ще се провали, това съм лично аз - ще ме оплюят, целият народ ще каже да се махнат тези очи. Тогава ще отида лично аз да ги счупя горе", коментира вчера Хайтов.

И Самуил ли бе?

Пълен потрес. В държавата на нихилизма някой едно дърво да засади, ще го разкостят. Ма защо ябълка, а не череша, ма защо на това място,...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София