След разкритията за столичния боклук: Одитът вече е в прокуратурата

2194
След разкритията за столичния боклук: Одитът вече е в прокуратурата
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Всички налични документи след вътрешния одит, който кметът на Столична община Васил Терзиев назначи за Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО), вече са изпратени в прокуратурата. Това обяви общинският съветник от "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София" Симеон Ставрев.

Още: По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)

Количествата отпадъци пак са повече от капацитета на завода

"Години наред, по време на управлението на ГЕРБ в София, не се чуваше нищо за реалното състояние на предприятието - най-накрая те разбраха, че съществува такъв завод. Директорът днес отново подчерта какъв ужас е заварил през декември миналата година, когато пое управлението му. Меко казано, данните са шокиращи. Става дума за масово депониране, което се е извършвало въпреки наличието на завода. Състоянието на машините е много лошо и се оказва, че голяма част от техниката е изгнила. В момента се извършва възстановяването им и въпреки това, само за няколко месеца след смяната на управлението, заводът успява да преработва на 100% отпадъка, който постъпва в него", заяви той след извънредно заседание на Комисията по екология в СОС, на което бе изслушан директорът на завода за преработка на отпадъци Николай Савов.

"За миналата година на територията на завода са постъпили 413 000 тона отпадъци, като капацитетът на предприятието е 410 000 тона. Количеството отпадък, който сега постъпва, също е над неговия капацитет. Искрено се надявам българските правораздавателни органи да не останат безучастни за бездействието, което е царяло години наред в завода за отпадъци, построен за 345 млн. лв. при управлението на ГЕРБ“, коментира Симеон Ставрев, цитиран от БГНЕС.

Още: ГЕРБ за софийския боклук: Подаваме сигнал до РИОСВ, има нарушение на комплексното разрешително (ВИДЕО)

Димитър Димитров от ПП-ДБ-СС допълни, че предприятието досега е плащало по 4 милиона лева годишно за ръчно сепариране на отпадъци на фирмата "Екобулсорт". Договорът е прекратен и вече общинското предприятие "Софекострой" извършва същата услуга, но на годишна цена от 1 милион лева - нещо, което бе оповестено от Терзиев още на 10 април.

Снимка: Николай Савов, БГНЕС

"В момента в предприятието работят повече хора по третирането на отпадъците в сравнение с преди една година. В момента в предприятието работят по-малко хора на административни позиции в сравнение преди година - имало е човек, назначен да мие колата на шефа, на заплата доста над средната. В момента предприятието депонира по-малко боклук, отколкото преди година, произвежда по-качествено гориво и разделя по-голям процент отпадък за рециклиране, отколкото преди година", посочи Димитър Димитров.

Сагата с боклука

Actualno.com направи свое разследване в СПТО през януари тази година, малко преди публикуването на одитния доклад за работата на подчиненото на Столична община предприятие за периода 2020-2023 г. Медията ни се натъкна на фрапиращи детайли в завода, станали при предходното управление на София - идеи за закупуване на гайка по обществена поръчка за 383 лева (6000% повече от нормалната цена), лагер за близо 2000 лева, който иначе може да се купи за 65 (по наши източници), облекло за по 1880 лева на служител, скъпи ремонти, които не са променили почти нищо, и др.

Още: Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

През април от ГЕРБ-СДС обявиха, че са направили проверка, според която огромни количества RDF, произведен от завода за отпадъците на София, "се заравят в депото ежедневно, вместо да се изгарят в циментовите заводи". "Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали", твърдяха те. И казваха, че RDF гориво, произведено от завода, се заравя в депо „Сардината“. Твърдяха, че "това е резултатът от 5-месечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година".

От ГЕРБ заявиха, че подават сигнал до РИОСВ. Дни по-късно, при изненадващата проверка на РИОСВ в завода, е било констатирано, че предприятието работи в непрекъснат режим на работа и дейностите се извършват съгласно издаденото комплексно разрешително, съобщиха от СПТО на официалната си страница във Facebook.

Още: СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Междувременно директорът на завода опроверга ГЕРБ-СДС. От думите му се разбра, че в предходните години и при предишното ръководство на дружеството, което е подчинено на Столична община, 90% от RDF се е заравял.

Още: Директорът на завода за столичния боклук опроверга ГЕРБ: Преди са заравяли 90% от RDF

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

Георги Георгиев: 4000 лв. годишно ще има всеки пенсионерски клуб в София

Васил Терзиев оприличи София на "гето с надраскани фасади"

Община Самоков отбеляза Деня на българския спорт

Сдружение дава пилотен проект за подземни паркинги в ж.к. „Стрелбище“

Георги Георгиев призова Васил Терзиев да спре да се крие и да не се държи като "Ергенът" на финала

Симеоновският лифт на Витоша няма да работи повече - не може да се гарантира безопасността

София посреща творците на бъдещето във второто издание на фестивала ShapeShift (СНИМКИ)

Съдът каза "не" на новото движение и паркиране при НДК и центъра на София

Крачка назад? Васил Терзиев с поредна мярка относно новото пътно движение в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София