По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)

3556
По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Ако можете да получите услуга за 1 милион лева годишно вместо за 4 милиона, вероятно бихте се съгласили. Това е направила Столична община.

Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) досега плащаше по 4 милиона лева на година на фирмата "Булекосорт" за ръчно сепариране на отпадъци. Договорът обаче е бил прекратен и вече има нов - с общинското "Софекострой". Споразумението е за същата услуга, но с четири пъти по-ниска годишна цена, съобщи столичният общински съветник Димитър Димитров от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България / "Спаси София".

Actualno.com направи свое разследване в СПТО през януари тази година, малко преди публикуването на одитния доклад за работата на подчиненото на Столична община предприятие за периода 2020-2023 г. Медията ни се натъкна на фрапиращи детайли в завода, станали при предходното управление на София - идеи за закупуване на гайка по обществена поръчка за 383 лева (6000% повече от нормалната цена), лагер за близо 2000 лева, който иначе може да се купи за 65 (по наши източници), облекло за по 1880 лева на служител, скъпи ремонти, които не са променили почти нищо, и др.

Още: Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

Скапани машини

"В момента в предприятието работят повече хора по третирането на отпадъците в сравнение с преди година. Работят по-малко хора на административни позиции в сравнение с преди година. Щатните бройки са пренасочени в дейностите по третиране на отпадъци. В момента предприятието депонира по-малко боклук, отколкото преди година. Произвежда по-качествен RDF, отколкото преди година. Заводите вече са готови пак да изкупуват нашия RDF, защото досега е бил некачествен и им чупил инсталациите", съобщи групата на ПП-ДБ/СС в СОС.

"В момента предприятието разделя по-голям процент отпадък за рециклиране, отколкото преди година.

В предприятието има машини за милиони, които де факто са ненужни. Едновременно техниката не е поддържана с години, разпада се и е ръждясала, въпреки че са харчени милиони за резервни части и поддръжка", твърди общинският съветник Димитър Димитров.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Източници на Actualno.com още през януари посочиха, че заради лошо управление някои от мощностите за сортиране на отпадъци в СПТО не работят и това проваля целия процес на преработка. Става въпрос за неработеща машина, заради която не можело да се извършва процесът.

Защо всичко това е важно? Столичното предприятие за третиране на отпадъци е създадено да обработва битовия отпадък, отделя материалите, които могат да се рециклират, произвежда RDF, отделя биоотпадъци. Целта е възможно най-малко боклук да се депонира, а депонираният боклук да е по-малко опасен.

Още: 7 лв. за гумено уплътнение и хиляди за машинно масло: Още примери от завода за боклук край София (ВИДЕО)

ГЕРБ-СДС твърдят друго

От ГЕРБ-СДС, които управляваха София в продължение на 15 години, също излязоха с позиция. Те твърдят, че са направили проверка, според която огромни количества RDF, произведен от завода за отпадъците на София, "се заравят в депото ежедневно, вместо да се изгарят в циментовите заводи".

"Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали", твърдят те. И казват, че RDF гориво, произведено от завода, се заравя в депо „Сардината“. Твърдят, че "това е резултатът от 5-месечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година".

Заравянето на произведен RDF, който трябва да бъде изгарян в циментовите заводи, е било документирано при проверка на място. Проверката беше инициирана от общинските съветници от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян. На място присъстваха и представители на екипа на Васил Терзиев - заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от управляващата коалиция "ПП-ДБ/Спаси София".

"До края на днешния ден групата на ГЕРБ-СДС ще внесе сигнал за всички установени нередности в Регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) с искане за незабавна проверка", заявиха от ГЕРБ-СДС.

Още: Още фрапиращи разкрития за боклука в София: Терзиев призова предишната власт за отговорност (ВИДЕО)

„С видео и снимки документирахме заравянето на произведен RDF в клетка 4 на депо „Садината“. Шефът на завода изрично призна без притеснения в отговор на мой въпрос какво виждаме - заравят RDF в депото. Така, от една страна, се харчат хиляди левове за производство на RDF, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга, депото се запълва на много по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на РИОСВ“, заяви Георги Георгиев, който е зам.-председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ-СДС.

Припомняме, че СПТО произвежда много по-малко RDF гориво, отколкото би трябвало, както показа проверката на Actualno.com преди месеци. Съответно - в клетките му се трупат много отпадъци и при това развитие на нещата не е толкова далеч моментът, в който боклукът на София няма да има къде да се складира. СПТО има 4 клетки за отпадъци в депо "Сардината".

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

При проверката се установило още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е намалено в пъти, твърдят от ГЕРБ. Дали това е заради неработещата, така или иначе, машина, не се споменава, но твърдението е противоположно на казаното от ПП-ДБ/СС.

“В момента по 8 човека на две смени отделят рециклируемите материали от 1100 т отпадък, който постъпва за денонощие. Това означава, че 1 човек преработва 70 хил. т отпадък", твърдят от ГЕРБ и казват, че представлява "безстопанственост в особено големи размери". Думите им са в противовес с позицията на ПП-ДБ/СС, които твърдят, че в момента в предприятието работят повече хора по третирането на отпадъците.

Бункерите за приемане на битовите отпадъци били пълни на 70%, а камиони стояли с часове на опашки, за да могат да разтоварят, твърди Антон Хекимян.

Още: Резервните части за завода за боклук на София: Рециклирани, може би? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София