Директорът на завода за столичния боклук опроверга ГЕРБ: Преди са заравяли 90% от RDF

4535
Директорът на завода за столичния боклук опроверга ГЕРБ: Преди са заравяли 90% от RDF
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Директорът на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) Николай Савов опроверга общинските съветници от ГЕРБ-СДС, които с гръмка акция в завода обявиха, че RDF (горивото, произведено от отпадъци) се заравя, вместо да се изгаря.

От думите му се разбра, че в предходните години и при предишното ръководство на дружеството, което е подчинено на Столична община, 90% от RDF се е заравял. Сега, твърди Савов, се извършва "оздравяване" на завода и пак има заравяне, но 50/50, защото няма друга алтернатива.

Заводът за софийския боклук стана гореща тема на политически сблъсък между ПП-ДБ/"Спаси София" и ГЕРБ-СДС: По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)

"Качеството отговаря на изискванията"

"Независими лаборатории, които са направили анализи на циментовите заводи, и лабораторията на предприятието установиха, че качеството на RDF отговаря на абсолютно всички изисквания. По този начин изпълнихме една част от поетите ангажименти – стабилизиране работата на завода и поетапно повишаване на качеството", каза той на брифинг на 10 април.

Що се отнася до отделянето на рециклируемите материали, Савов заяви, че по проект е предвидено да се отделят до 9,5%. До този момент никога не са достигани тези цели. "В предни години е правена игра с цифрите – уж 7%, но всъщност около 3,3%. А 1,75% е за миналата година", посочи той.

От ПП-ДБ/СС посочиха, че в завода сега работят повече хора за отделяне на рециклируемите материали, докато от ГЕРБ-СДС твърдят обратното - че са по-малко. Кметът Васил Терзиев и Николай Савов обясниха, че са извършени съкращения в администрацията, но са увеличили броя на служителите за тази дейност.

Още: Още фрапиращи разкрития за боклука в София: Терзиев призова предишната власт за отговорност (ВИДЕО)

"За периода от март 2019 до юни 2023 г. на фирмите, извършващи сепариране, е платено 13,6 млн. лв. Парите, получени от общината за рециклируемите материали, са около 353 хиляди лева", обяви Савов.

"Икономията, която сме направили, е само за сметка на администрацията. Правим икономия от близо 3 милиона лева на година", посочи той.

Припомняме, че по-рано се разбра, че Столичното предприятие за третиране на отпадъцидосега плащаше по 4 милиона лева на година на фирмата "Булекосорт" за ръчно сепариране на отпадъци. Договорът обаче е бил прекратен и вече има нов - с общинското "Софекострой".

Всичкият RDF се заравя?

"Не е вярно", че целият RDF се заравя, категоричен е директорът на предприятието. "Единственият договор, който има и е наследен, се изпълнява така, както е съгласно договора. Но реално количествата, които се произвеждат, са много повече. Имаше договор с друг циментов завод, той е прекратен. Седемте фирми, които проявиха интерес да им предоставим RDF гориво, трябваше да се убедят в качеството. За да го направим, трябваше това гориво да се произведе. От 30 март бяха потвърдени показателите от независими лаборатории. От 1 април стартира процедурата по обществената поръчка. Горивото е качествено, но нямаме алтернатива къде да го съхраняваме", обясни Савов обвиненията за заравяне на горивото от отпадъците.

По-късно на пресконференция столичните представители на ГЕРБ-СДС заявиха, че тези аргументи са "несъстоятелни". Посочиха и как ръководството на завода прекратило договор с фирма, която е осигурявала хора за ръчното сепариране на рециклируемите отпадъци.

"Това, което сме си поставили за цел, е от 85-90% депониран отпадък, който заварихме, да приключим годината под 10%. Всички 190 хиляди тона отиват в тези 7 фирми", поясни директорът Савов.

Още: Резервните части за завода за боклук на София: Рециклирани, може би? (ВИДЕО)

Колко души работят в завода?

Директорът обясни, че заводът работи и покрива целия отпадък от София, който се преработва. Чисто технологично има различни проблеми, "защото оздравяваме завода, състоянието му беше невероятно тежко. Той в момента покрива количеството, генерирано от София, но изкарва и продукт, който е качествен. Трябва да отделим рециклируемите материали, както е по проект", заяви той.

Заводът е конструиран да произвежда RDF гориво, не да отделя рециклируеми материали. Всичко, което е под 200 мм, пада и не стига до лентите, че да подлежи на разделяне от работниците. "Трябва тотално да бъде реконструиран целият завод, или да не стига този тип отпадък до завода, което е по-правилното решение", смята директорът.

Снимка: БГНЕС

"Сега сме освободили 16 работни места от администрацията за хора, които отделят рециклируеми материали. Достигнахме нивата от миналата година. Поискахме от фирмата "Софекострой", която е част от общината, да ни помогнат с 24 човека допълнително. От понеделник те започват работа, за да удвоим рециклируемите материали, които към момента отделяме", поясни още той.

Депото - с капацитет 21 години, но ще се запълни за 9

Кметът Васил Терзиев направи стряскаща прогноза - че съоръжението е с капацитет 21 години, но ще бъде запълнено за около 9 години.

"Сами може да направите сметката колко добре е управляван процесът по рециклиране, горене на RDF. Не се включва малка подробност – били са извозвани стотици тонове боклук в Долни Богров", каза той.

От ГЕРБ-СДС по-късно отвърнаха: "Ако продължават да заравят всичко, може за 2 години да се изчерпа капацитетът", по думи на зам.-председателя на СОС Георги Георгиев.

Още: Резервните части за завода за боклук на София: Рециклирани, може би? (ВИДЕО)

"Другото, което обещахме и което стана, е, че ще подобрим качеството на RDF, който беше мокър и заводите не искаха да го горят. Това бе решено. До края на годината ще паднем под 10% депониран отпадък. В процедура сме по договори. Съвсем скоро ще бъде реализирано с пълния капацитет - 190 хиляди тона на година RDF. Фактите са, че заводът се оздравява на всекидневна база, системните проблеми се решават", заяви Терзиев.

Actualno.com направи свое разследване в СПТО през януари тази година, малко преди публикуването на одитния доклад за работата на подчиненото на Столична община предприятие за периода 2020-2023 г. Медията ни се натъкна на фрапиращи детайли в завода, станали при предходното управление на София - идеи за закупуване на гайка по обществена поръчка за 383 лева (6000% повече от нормалната цена), лагер за близо 2000 лева, който иначе може да се купи за 65 (по наши източници), облекло за по 1880 лева на служител, скъпи ремонти, които не са променили почти нищо, и др.

Още: Парите смърдят?: 383 лв. за гайка в завода за боклук на София*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Крачка назад? Васил Терзиев с нова мярка относно новото пътно движение в София

Васил Терзиев ще убеждава работещите в Столична община да не гласуват партийно

Въпреки скандалите и исканата оставка: Новата организация на движение в центъра на София остава

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Георги Георгиев: Глобен е строител, забавил важен проект в София (ВИДЕО)

Чистят речни корита и дерета в София

Мият училищните дворове в София за 24 май

Столична община и МРРБ съгласуват остатъка от старото Околовръстно

С тържествено шествие Самоков отбеляза 146 г. от Освобождението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София