ГЕРБ за софийския боклук: Подаваме сигнал до РИОСВ, има нарушение на комплексното разрешително (ВИДЕО)

2886
ГЕРБ за софийския боклук: Подаваме сигнал до РИОСВ, има нарушение на комплексното разрешително (ВИДЕО)
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

В последен засега епизод от сагата с боклука на София столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС изнесоха "три притеснителни факта" за Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО).

Още: По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)

Заравяне на RDF

След проверка на 9 април в завода, който е под пряко подчинение на Столична община, от ГЕРБ-СДС са установили, че готово RDF гориво (горивото след отпадъците), което е обработено в завода, се заравя в депото. "Така по-бързо ще се запълни депото, а е и икономически проблем – харчим парите на софиянци, правим RDF от боклуците и накрая го заравяме. Затова подаваме сигнал до РИОСВ. Фактът, че се заравя чист RDF, го признава и директорът на завода при проверката ни", каза зам.-председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на брифинг днес, 10 април.

Малко преди тази пресконференция кметът на София Васил Терзиев и директорът на предприятието за отпадъци Николай Савов, който бе назначен от самия Терзиев, обявиха, че в предишните години 90% от RDF горивото се е заравяло, а не се е горяло. Сега също се заравя, но 50/50, защото няма алтернатива къде да се реализира, докато 7 заинтересовани фирми не се убедят в качеството на RDF горивото, посочи Савов.

Още: Директорът на завода за столичния боклук опроверга ГЕРБ: Преди са заравяли 90% от RDF

Проблеми с рециклируемите материали

В продължение на 5 месеца няма движение по рециклирането на отпадъци, твърдят от ГЕРБ.

"Трябва да има над 70 работници за сепариране (отделяне на рециклируеми отпадъци - бел. ред.). Сега имат между 6 и 8 души на смяна. Говорим за потенциална безстопанственост в особено големи размери. За 5 месеца не е задействана нито една процедура за оползотворяване на RDF горивото. Видяхме с очите си заравянето на тоновe RDF. Това е нарушение на комплексното разрешително, а също е екологичен проблем - може да се запълни по-бързо клетка номер 4 на депото", предупредиха от ГЕРБ.

И подчертаха, че имаме споразумение с Европейската комисия за 9,52% сепарирани отпадъци годишно. "Вчера имахме признание за около 3%. Това означава, че останалите 6% - около 1100 тона на ден – се губят", посочи Георги Георгиев.

Още: Резервните части за завода за боклук на София: Рециклирани, може би? (ВИДЕО)

Пълни бункери

"Обърнахме внимание, че един от бункерите в завода е пълен на 90%, а друг – на 70%. Такава запълняемост досега не е имало. Това е в резултат на организацията, че няма кой да отделя материалите за рециклиране", твърдят още от ГЕРБ.

По-рано кметът Васил Терзиев посочи, че съоръжението е с капацитет 21 години, но ще бъде запълнено за около 9 години. "Ако продължават да заравят всяко нещо, на което не му е мястото там, и за 2 години ще го запълнят", отвърна Георги Георгиев.

След като около Коледа заводът посочи, че на лентите на сепариране не е имало да работи нито един човек и са били назначени служители, сега от ГЕРБ твърдят: "Как така няма хора да сепарират, но те прекратяват договора на фирмата, която осигурява тези хора?", по думи на Антон Хекимян.

Още: Още фрапиращи разкрития за боклука в София: Терзиев призова предишната власт за отговорност (ВИДЕО)

От завода по-рано днес посочиха, че са намалили административния капацитет, а работниците, които отделят материалите стъкло, хартия, пластмаса и т.н., са повече.

"Сега сме освободили 16 работни места от администрацията за хора, които отделят рециклируеми материали. Достигнахме нивата от миналата година. Поискахме от фирмата "Софекострой", която е част от общината, да ни помогнат с 24 човека допълнително. От понеделник те започват работа, за да удвоим рециклируемите материали, които към момента отделяме", поясни директорът Николай Савов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Самоков оглави важна комисия в Сдружението на общините

"В присъствието на бивш премиер": Поставиха мраморна плоча в двора на училище в Самоков

Георги Георгиев: Глобен е строител, забавил важен проект в София (ВИДЕО)

Чистят речни корита и дерета в София

Мият училищните дворове в София за 24 май

Столична община и МРРБ съгласуват остатъка от старото Околовръстно

С тържествено шествие Самоков отбеляза 146 г. от Освобождението си

Нова карта: Родители на деца до 2 години ще пътуват за 10 лв. в София

Ето кога в Елин Пелин ще се проведе фестивалът "На хоро при шопите"

Незаконно сметище става паркинг за иззети коли от СДВР (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София