Опитва ли ГЕРБ да финтира съда заради билета за градския транспорт?

5243
Опитва ли ГЕРБ да финтира съда заради билета за градския транспорт?
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ са изготвили изцяло нова наредба за градския транспорт в София, за да спрат делото за цената от 1,60 лева на билета за градския транспорт. Това заявиха от БСП на нарочна пресконференция на тема „Проблемите на транспорта в София. Как Столична община се опитва да финтира съда", предаде репортер на Actualno.com.

По думите на общинският съветник от БСП и зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС) Милка Христова, с новата наредба за градския транспорт ГЕРБ искат да си спестят срама, че увеличаването на цената на билета беше необосновано.

С близо 3 млн. лева са глобени почистващите фирми в София през 2017 г.

Столична община е глобила с 2 878 868,10 лева седемте фирми, които отговарят за зимното и лятно почистване на територията на София. Тов...

Тя върна назад времето, като каза, че преди година е влязло в сила изменението на цената на еднократното билетче – от 1 лв. на 1.60 лв., и на талона за десет пътувания – от 8 лв. на 12 лв. „Обжалвахме пред съда това решение, защото тази промяна не е обоснована, и делото е насрочено за 25 април 2018 г.", припомни Христова. "При потвърждаване на това решение на Административния съд, следва да бъдат върнати старите цени. Изведнъж установихме обаче, че на 22 февруари 2017 г. на страницата на СОС е публикувана изцяло нова наредба, с която се отменя изцяло старата действаща, която ние обжалваме", каза заместник-председателят на СОС.

​По думите ѝ целта е новата наредба да бъде приета до 25 април, с което да се отмени старата наредба, а от това пък делото пред ВАС ще остане без предмет и ще бъде прекратено. "Така ще си играем на съдебен пинг-понг", посочи Христова.

Същевременно столичните общински съветници от БСП поискаха въвеждане на нов вид билети за градския транспорт и безплатен превоз до местностите "Алеко" и "Златните мостове" в Природен парк "Витоша".

Общинският съветник Борис Цветков представи и предлаганите от левицата цени на билетите за градския транспорт.

​От БСП искат въвеждане на почасова карта за 60 и 90 минути. Предложената цена на едночасовото билетче е 1,60 лв., а за 90 мин - 2,50 лв.​ ​33 лв. пък би струвала месечната неперсонализирана карта за цялата градска мрежа, а 27 лв. персонализираната, ако предложението на БСП бъде одобрено от столичните старейшини.​ Цветков допълни, че е необходимо също така да се възстанови картата за две наземни линии и да се намали цената на превозни документ "метро плюс"​ и тя да стане 34 лв.

Столична община дава 40 млн. лв. за ремонт на релсовия път на трамвай 5

Столична община обяви конкурс за реконструкция на трамвайният релсов път по бул. "Цар Борис III" – от трамвайно ухо "Княжево" до ...

"ГЕРБ да не се крият с новата​ ​наредба с недомислието си от преди две години с увеличението на цената на единичния билет. Това,​ ​което може да се направи, е спокойно​ ​измененията да се вкарат в старата ​наредба", коментира лидерът на БСП-София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов. Ако се създаде изцяло нова наредба за превозните документи за градския транспорт, както предлагат ГЕРБ, ще трябва да последват оставки​, категоричен бе той.

Калоян Паргов коментира и темата с паркирането в столицата, като каза, че от БСП имат внесено предложение от районите "Оборище", "Красно село", "Лозенец" и "Възраждане" за включване на допълнителни зони в системата на зелена зона, за да се осигури домуване на личните автомобили на гражданите на място.

На въпрос на Actualno.com как точно смятат от БСП, че ще се случи това, Паргов уточни, че паркингите ще бъдат подземни или надземни. По думите му може да има ограничен брой места на паркинга в синята или зелената зона и това ще стимулира столичани да прибират колите си на тези места, което ще реши въпроса с комуналните услуги на столицата и този за мръсния въздух.

Позицията на ГЕРБ

От СО пак се похвалиха за "зеления" билет

Мярката "зелен билет" за борба с мръсния въздух даде своят ефект, 30 000 души се възползваха и половината са нови пътници, основно те с...

След пресконференцията на общинските съветници от БСП, последва светкавична реакция на старейшините на ГЕРБ.

По думите на зам.-председателя на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков предложенията за билети за 60 и 90 минути за пътуване изглеждат неадекватни. Той отбеляза, че предстои да излезе решението на ВАС за изграждането на Тикет системата. Там именно е предвидена да се създаде такава възможност за подобни карти, поясни Зафиров. В тази наредба, която предлагаме, това го има. Чрез нея предлагаме всички иновативни методи за превозни документи. Предложението на БСП в момента няма как технически да се осъществи, коментира още съветникът от ГЕРБ. 

Той обясни и, че две от предложенията на БСП за въвеждането на зелена и на бяла карта, ги има в наредбата, която предлага ГЕРБ. „Така че не може да се каже, че е някакво съществено предложение. А относно билета за две линии – преди години приехме неговата отмяна, защото се използваше изключително малко от гражданите. По останалите две предложения – въвеждане на безплатен транспорт до Витоша и намаляване на карта „метро плюс“, трябва да отбележим, че за това от колегите от БСП липсват всякакви аргументации и обосновки. Безспорно е хубаво да се правят такива предложения, защото звучат атрактивно и добре, но първо трябва да си направиш съответните сметки за разходи и как те ще се отразят като цяло на транспорта и на икономическата рамка“, посочи още Зарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София