X
 
 

Още едно много спорно застрояване минава в "Дианабад"

647 0
Още едно много спорно застрояване минава в "Дианабад"
Снимка: Ангел Атанасов/Actualno.com
Силно ограничените възможности на отделни граждани да се противопоставят на строителни проекти бяха потвърдени с поредно решение на последна инстанция.

Този път става въпрос за столичния квартал "Дианабад" и желанието да се строи точно до 49-та детска градина "Радост". Там живеещи в близост до проекта хора подават жалба в съда заради явно, според тях, преправяне на Подробен устройствен план (ПУП) чрез пробив на малка уличка. Така се избягва забраната да се строи на калкан. Разрешението е подписано лично от главния архитект на София Здравко Здравков.

"Това ли разбирате под градоустройство - прекарване на тупици, които да уредят по-плътно застрояване на имотите? Разбира се, отговор не очакваме и да получим, ясно ни е, че мачът е свирен предварително и ние сме само зрители на един много подъл театър", казват хората в задочна реплика към Здравков.

Липсата правен интерес се обуславя от чл. 131 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Там реално пише, че заинтересовани лица са само тези със съседни имоти или имоти в самия ПУП. Съдът не счита подалите жалбата хора за такива, макар те да живеят в района на строежа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители