Поскъпването на билета за градски транспорт в София е незаконно?

3830
Поскъпването на билета за градски транспорт в София е незаконно?
Снимка: Actualno.com

Новите билети от 1,60 лева за градския транспорт в София са незаконни. Това твърди Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.

Според НПО-то няма как да има отпечатване на билети, след като до 5 май тази година са подадени жалби пред съда срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) за поскъпването. Гражданската инициатива цитира и закона – съгласно чл. 90 (1) на Административно-процесуалния кодекс (АПК) административните актове не се изпълняват, преди да са изтекли сроковете за тяхното оспорване, а при подадена жалба или протест - до решаването на спора от съответния орган. Решението да поскъпне билетчето за градския транспорт, както и да се увеличат глобите за нередовен пътник всъщност е административен акт по смисъла на закона, категорична са от НПО-то.

42 жалби са подадени в съда срещу поскъпването на билета за градски транспорт в София

Общо 42 жалби срещу поскъпването на билета за градския транспорт в София, което трябва да влезе в сила от 1 юни, са подали граждани в...

За Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт Центърът за градска мобилност (ЦГМ) налага със сила поскъпването на билета. „Считаме, че билетите, както и последващи действия от контрольори и др. лица от ЦГМ са незаконни до произнасянето на съда. Решение на всеки гражданин е как да действа в подобна ситуация”, казват от организацията.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт дава и пример до какво ще доведат по-скъпите билети, цитирайки пост във Facebook страницата си. Според него при пробег от 25 километра с кола в София и разход 10 на 100, при цена на газа от 88 стотинки да се отиде с автомобил ще струва 2,20 лева плюс 1 лев за зелена зона за паркиране. Това са две билетчета за градския транспорт – дали някой шофьор ще слезе от колата си? НПО-то напомня, че кметът на София Йорданка Фандъкова заяви амбиции да превърне столицата в зелен град през третия си мандат.

Днес (30 май), в 18:00 часа пред сградата на Столична община ще има протест заради поскъпването на билета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София