Ремонтират 65 от 2700 спирки на градския транспорт в София

794
Ремонтират 65 от 2700 спирки на градския транспорт в София
Снимка: БГНЕС

По предложение на управляващите в Столичния общински съвет от коалицията ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" транспортната комисия прие единодушно доклад на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) да бъде възложено да ремонтира 65 от общо 2 700-те спирки в София и да монтира навеси там, където такива липсват. Според вносителите обновлението ще бъде направено на част от най-натоварените точки в града, за които в същото време са получени сигнали и предложения от граждани. По време на дискусиите обаче стана ясно, че в списъка не фигурира нито една спирка в район "Средец", който е в центъра на София.

В хода на дебатите самите общински съветници от ГЕРБ-СДС и от ВМРО признаха, че докладът им е много закъснял и че състоянието на огромна част от спирките в София е плачевно. "Понастоящем броят на спирките в столицата е 2700, в т.ч. 1094 са с навеси, а 593 броя са собственост на ЦГМ. Следва да се отбележи, че състоянието на част от тях е незадоволително, като за издръжката им се инвестират средства, които са недостатъчни. Едновременно с това напоследък СОС прие редица решения за въвеждане на нови преки връзки и промяна на съществуващите линии на транспортното обслужване на столицата с оглед на увеличения броя на пътуванията след отпадането на въведените противоепидемични мерки. Това налага предприемането на мерки за подобряване на състоянието на съществуващите спирки", пише в предложението, внесено от Георги Георгиев и Зафир Зарков от ГЕРБ и от Карлос Контрера от ВМРО.

Такса "Смет" в София остава без промяна

Такса "Смет" в София остава без промяна за следващата година, предлагат от Столична община. Това е предвидено в план-сметката на София,...

Спирките, които предстои да бъдат обновени, се намират в различни райони - "Триадица" (4 бр.), "Студентски" (3 бр.), "Слатина" (1 бр.), "Сердика" (3 бр.), "Подуяне" (7 бр.), "Панчарево" (1 бр.), "Овча купел" (6 бр.), "Оборище" (1 бр.), "Нови Искър" (2 бр.), "Надежда" (2 бр.), "Младост" (10 бр.), "Люлин" (8 бр.), "Лозенец" (1 бр.), "Кремиковци" (4 бр.), "Красно село" (3 бр.), "Искър" (2 бр.), "Илинден" (1 бр.), "Възраждане" (1 бр.), "Връбница" (1 бр.), "Витоша" (2 бр.) и "Банкя" (2 бр.).

Първоначално от ГЕРБ-СДС не бяха предвидили краен срок за обновяването на спирките. По предложение на представителя на "Спаси София" Борис Бонев бе взето решение това да се случи най-късно до 31 декември 2023 г. Така и не стана ясно обаче колко пари ще бъдат похарчени за ремонта на 65-те точки. Вносителите на доклада отбелязаха само, че "разходите, необходими за изпълнението на предложения проект, са взети предвид с оглед предстоящите приходи и разходи на ЦГМ за следващата година".

Докладът за обновлението на 65-те спирки е първият по темата след години наред нулева активност, пише вестник "Сега". През лятото на 2018 г. СОС реши да търси концесионер за част от точките, на които спира градският транспорт в София. Срокът трябваше да е 15 г. с опция за още 5 г. По 400 от спирките бе предвидено да има рекламни елементи, а по 300 - павилиони за продажба на вестници и дребни стоки. По това време известната компания "Лафка" още не бе фалирала. От двете дейности общината очакваше да получава по 80 000 евро годишно. От бъдещите ползватели на спирките пък се очакваше до 2 години да подменят всички спирки в София. За същото общината трябва да даде над 18 млн. лв., а с концесията те ще бъдат спестени - така кметът Йорданка Фандъкова обясни защо се обявява конкурсът.

През 2020 г. обаче стана ясно, че никой не е проявил интерес към него. В резултат управляващите в София напълно изоставиха проблема със спирките на обществения превоз. В контактния център на общината и в социалните мрежи постоянно могат да се видят сигнали, че спирки са без навеси, пълнят се с вода след дъжд и сняг и че хората мръзнат и се мокрят, докато чакат автобус, трамвай или тролейбус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София