СОС гласува отдаване под наем сграда, за да я остави за училище

1833
СОС гласува отдаване под наем сграда, за да я остави за училище
Снимка: iStock/Guliver

Триетажна сграда до столичното 139 ОУ „Захарий Круша“, към която през годините имаше строителни претенции, се взима под наем от собственика - "Софийски имоти" и остава изцяло за учебното заведение. Решението за това трябва да бъде гласувано от СОС на заседанието в четвъртък. Така се слага край на дългогодишната сага с имота, чиято застроена площ е 740 кв. м. и РЗП от 2260 кв. м., и той остава изцяло за образователни дейности на училището.

„Столична община ще вземе имота, собственост на "Софийски имоти" под наем и това ще позволи да се направят необходими дейности по обследване на сградата, изготвяне на технически паспорт, ново проектиране, заедно с учителите и родителското настоятелство, и остойностяване на необходимите разходи. Така тя ще се превърне в модерна нова част към училището“, каза председателят на комисията по икономика Николай Стойнев. Той подчерта, че идеята е преустройството да започне още от тази година.

През 1996-а година част от двора на 139-о училище, заедно с недовършена сграда, е продаден на частна организация с идеята да построи дом на книгата. Впоследствие имотът е купен от банка, която е ползвала сградата за офис, а по-късно препродава имота на строителен предприемач. След което в администрацията на района постъпва предложение за промяна на ПУП на терена с предложение за изграждане на висока сграда в бившия двор на училището. Гражданите от квартала, както и родители на ученици от 139 ОУ категорично възразяват. Общинският съвет отхвърля тази промяна и предлага на строителя замяна. През 2019-а година се гласува замяната, а СОС задължава своето дружество „Софийски имоти“ да извърши сделката. С цел сградата да остане за училището, но в същото време да се преодолеят ограничения, свързани главно с данъчното законодателство и риска за начисляване на ДДС в размер от няколко милиона лева, предстои съветът да одобри сключването на договор за наем за сградата, който ще се плаща от общината. Това ще позволи този имот да стане част от училището.

Предложението за промяната е внесено от зам.-кмета по образование и култура доц. д-р Тодор Чобанов, съветниците от ГЕРБ-СДС Николай Стойнев, Малина Едрева, Георги Георгиев и Карлос Контрера от „Патриоти за София“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София