Кампания за ранна диагностика на ревматични заболявания в Стара Загора 

5947
Кампания за ранна диагностика на ревматични заболявания в Стара Загора 
Снимка: Кампания за ранна диагностика на ревматични заболявания в Стара Загора 

С информационен семинар на 19 юли, петък, в Стара Загора ще се постави началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания. Тя е част от кампанията "Кажи не на страха, попитай ревматолог" на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) за 2019 г. 

В рамките на програмата ще бъдат прегледани 20 души, но само след предварително записване на телефон на Сдружение АПРА -  0898 86 85 57. Записването за прегледите, предназначени за хора на възраст от 18 до 50 години, ще се осъществява в периода ц9. В тазгодишната кампания са включени градовете Смолян, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Хасково, Варна и Русе.

В Стара Загора заловиха издирван за 21 тежки престъпления

55-годишен мъж от Добрич, издирван за 21 тежки престъпления, е заловен вчера в Стара Загора. По време на операция на служители от секто...

Основната цел на прегледите е ранна диагностика на заболяванията при хора в млада и работоспособна възраст. При тях се осъществява преглед на опорно-двигателната система, а в някои случаи и при нужда се извършва ехограф на засегнати стави. Сред другите цели на Националната кампания „Кажи не на страха, попитай ревматолог“ е навременното лечение на ревматични заболявания, което осигурява на пациентите добро качество на живот, и информиране на граждани и пациенти чрез семинари за заболяванията.

Според данните на социологическо изследване „Предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“ проведено сред 300 пациенти през 2017 г., поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Късното диагностициране повишава риска от инвалидизация на засегнатите от ревматични заболявания, при това в млада възраст. Сред причините за закъснялата диагностика са ненавременното разчитане на симптоматиката и късния достъп на пациентите до ревматолог.

Едва 7,4% от заболелите пациенти за област Стара Загора са достигнали до ревматолог и са диагностицирани рано и навреме, сочи още проучването. Липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания и погрешното насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти са сред причините за късната диагностика. Най-често пациентите се насочват към специализирана лекарска помощ от ортопед и невролог вместо към ревматолог. Проучването сочи, че има и нежелание от страна на джипитата да се обучават за ревматичните заболявания, както и че пациентите често се самолекуват заради отказ и/или страх да потърсят специалист, което до ускоряване на инвалидизацията.

В Стара Загора кампанията се открива от 17 часа в зала "Фоайе" в сградата на община Стара Загора. В информационния семинар освен членове на АПРА ще вземе участие д-р Силвия Желева, специалист ревматолог, която ще говори за диагностиката и възможностите за лечение на ревматичните заболявания. Експерт ще разясни технологичния процес, приликите и разликите между биоподобен и биологичен медикамент при провеждането на лечението на ревматични заболявания. 

Стоичков представя биографията си и показва „Златна топка“ на площада в Стара Загора

Представянето на биографичната книга "Историята" на Христо Стоичков в Стара Загора ще бъде на площада пред общинската администраци...

През 2018 г. 280 души са преминали през безплатните прегледи при ревматолог в градовете Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе и Петрич в рамките на кампанията на АПРА "Кажи не на страха, попитай ревматолог". Сдружението отчита много добър диалог и сътрудничество в полза на пациентите и подкрепа на инициативите й с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с Комисията по здравеопазване в Народното събрание (НС). АПРА добре си взаимодейства и с национални и местни медии за популяризирането на дейността си, с коя решават конкретни проблеми в полза на пациентите. 

Кампанията се осъществява с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазване в 44-ото НС на Република България, на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева и на НЗОК. 

Сдружение „Асоциация на пациентите с  ревматоиден артрит“ е неправителствена организация, чиито основни цели са насочени към отстояване интересите на лицата, страдащи от ревматоиден артрит; подпомагане социалната интеграция, личностна реализация и изява на пациентите в различни сфери на обществения живот; провеждане на образователна политика относно заболяването ревматоиден артрит и неговото лечение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора