Мерките на Стара Загора заради коронавируса

4605
Мерките на Стара Загора заради коронавируса
Снимка: Актуално

"Няма регистриран случай на коронавирус на територията на община Стара Загора, в непрекъсната връзка сме с лабораторията и лечебните заведения от общината. Това обаче не ни успокоява. Очакваме, че всеки момент може да се случи. Затова предприемаме тези мерки", каза на пресконференция кметът на града Живко Тодоров. 

Общинското ръководство ще препоръча на Областния кризисен щаб, който заседава днес в 16:00 часа да се удължи ваканцията за учениците поне с още две седмици, коментира още той.

Затварят училищата, ще се учи онлайн

Училищата ще преминат изцяло на електронно дистанционно обучение до 29 март заради извънредното положение в България. Това обяви минист...

Ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова уточни, че голяма част от училищата имат готовност за онлайн общуване между учители и ученици. "В очакване сме министърът на образованието да излезе със заповед за мерките в учебните заведения", коментира тя.

ПРЕДИ ДА СТАНЕ ИЗВЕСТНА ЗАПОВЕДТА НА ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО за затваряне на детските градини и яслите, г-жа Сотирова каза, че в детските ясли и градини ще продължи засиленият филтър сутрин - проверка на всяко дете. В детските заведения има засилени мерки за най-малко 4 пъти дезинфекция на всички помещения. Те ще останат отворени за прием. Тъй като в някои вече посещаемостта е намаляла с около 60 на сто, ще се допусне сформиране на сборни групи, уточни Сотирова. Всичко това обаче би следвало да отпадне след държавната заповед!

В заведенията, предлагащи социални услуги, е ограничен достъпът до възрастните хора, обяви Сотирова и призова близките им да бъдат дисциплинирани и да се съобразяват с наложените превантивни мерки. Социалният патронаж има готовност да се увеличи броят на доставките.

Следи се ситуацията и в ромския квартал "Лозенец", уточни Сотирова. Проблемът там е с дисциплината на населението. Всеки ден обаче в общината се получават списъци на завръщащи се от чужбина, за да се контролира ситуацията. 

За един месец ще останат затворени културните институти в общината, обяви кметът Тодоров. Изготвено е предложение до общинския съвет да се отделят 100 хиляди лева от резерва в бюджета, за да бъдат компенсирани театрите и операта, които генерират приходи от посещения. 

Обсъждат таван на цените като мярка срещу спекула

Синдикати и работодатели обсъдиха мерки за промени в организацията на работа, както и срещу възможна спекула, след днешното решение да ...

За посетители се затварят всички спортни зали и пенсионерски клубове. В заведенията - кафенета и ресторанти, ще се осъществява непрекъснат контрол дали се спазват всички препоръки за дезинфекция и за отстоянието между клиентите. Нощните заведения и фитнес залите ще бъдат затворени. Проверките за спазване на наложените мерки ще започнат още тази вечер

В ритуалните зали, където се извършват бракосъчетания, няма да се допуска струпване на хора. Ще се извършват в присъствието само на младоженците и свидетелите.

Всички администрации ще работят онлайн, ще остане отворен информационният център на общината. 

В превозните средства на градския транспорт, на автогарата и на местата, където се продават билети и карти, редовно се извършва дезинфекция. Същите мерки се прилагат и за детските площадки, паркова мебел и други места, през които преминават много хора.

Общинският пазар, както и двата мола в града, ще продължат да функционират при засилени мерки за дезинфекция. До затваряне може да се стигне при евентуално появяване на случай със заболял в Стара Загора. 

Дарителска кампания в помощ на болниците ни заради коронавируса

В ход е дарителска кампания, целящата да бъде оказана помощ заради извънредното положение с коронавируса (COVID-19), което беше въведен...

В инфекциозната клиника на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Проф. д-р Стоян Киркович" има 40 свободни места. Тубдиспансерът може да се преоборудва и да приеме пациенти, съобщи още Живко Тодоров, който в понеделник ще се срещне с ръководството му, за да се уточнят каква помощ ще им е необходима от общината. В момента има над 50 човека от Стара Загора, които са поставени под карантина.

Хранителните магазини и вериги в Стара Загора са добре заредени, не се наблюдава истерия за запасяване със стоки от първа необходимост. В аптеките е създаден пропускателен режим да влизат само хора, които могат са бъдат обслужвани на гишетата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com