"Неуместно, дори обидно" за протестиращите е предложението на кмета на Стара Загора

4897
"Неуместно, дори обидно" за протестиращите е предложението на кмета на Стара Загора
Снимка: Анжелина Велчева/Actualno.com

"Считаме предложението за неуместно, дори обидно. Нашето желание е единствено да преминем по републиканския път и отстояваме конституционното си право. Кметът на община Стара Загора има правомощия да поиска оттегляне на органите на реда и очакваме от него да пристъпи към незабавни действия", това пишат в свое отворено писмо протестиращите от Стара Загора. То е адресирано до областния управител на област Стара Загора Гергана Микова, кмета на община Стара Загора, Живко Тодоров, директора на ОД на МВР - Стара Загора, старши комисар Стоян Стоянов и директора на Областното пътно управление (ОПУ) Илия Златев. 

Според писмото „изразеното от кмета на община Стара Загора желание да се включи в казуса с блокирането на нашето преминаване към детелината на АМ „Тракия“, ние смятаме, че макар и закъсняло, отношение от негова страна действително е необходимо“.

16 починали от коронавирус в Старозагорско

16 души са починали от коронавирус в Старозагорска област от началото на епидемията, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) ...

Вече пети ден продължава гражданското неподчинение на протестиращите от Стара Загора с искания за оставка на премиера, главния прокурор и предсрочни избори.

"От 31.07.2020 г., ние сме блокирани на участък от път I-5 в Стара Загора от полиция и жандармерия. След многократни устни запитвания от наша страна към съответните органи, ни беше отговорено, че преминаването ни е блокирано от същите с цел осигуряване на нашата безопасност", пишат в разпространеното и до медиите писмо протестиращите.

Вчера, 3 август, Живко Тодоров се срещна с тях и им предложи да внесат писмено заявление за провеждане на автомобилно шествие до детелината на магистралата. 

В Наредбата за специално ползване на пътищата, е описано кога, кой и в какъв ред издава разрешения за заемане на части от пътното платно, разяснява директорът на старозагорското ОПУ Илия Златев. Според Закона за пътищата дейности в обхвата на пътя, които застрашават безопасността на движението, са забранени, а в Закона за движение по пътищата категорично се забранява движението на превозни средства с рекламна цел, провеждането на технически изпитания на автомобили и мотоциклети, организирането на демонстрации и движението на рекламни и други шествия.

Кметът на Стара Загора посъветва протестиращите да внесат в общината заявление с намеренията си (СНИМКИ) 

Протестиращите да внесат официално в община Стара Загора писмо, в което да заявят намеренията си, призова кметът Живко Тодоров по време...

Златев уточни, че писмено заявление от протестиращите за намеренията им не депозирано нито в Областно пътно управление, нито в Агенция 'Пътна инфраструктура" (АПИ). Също като кмета Живко Тодоров той казва, че "през социалните мрежи институциите разбраха за първоначалните намерения за блокада на автомагистрала „Тракия“. Сега протестиращите заявяват желание само да преминат с автошествие през пътния възел."

Според Златев обаче институциите не могат да са сигурни в тези твърдения и пита, "ако протестиращите блокират детелината, каква е гаранцията, че няма да се случат пътни инциденти на този високоскоростен път? Кой тогава ще носи персонална отговорност?“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Стара Загора се представя на най-голямото българско туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ (СНИМКИ)

Колоритни маскарадни персонажи отново огласят с чанове и хлопки Стара Загора

В курортното селище Старозагорски бани пресъздават обичаи, свързани със Сирни заговезни

30 години отпразнува спортен клуб по художествена гимнастика "Берое" в Стара Загора

Община Стара Загора отново е част от най-голямото международно изложение в Берлин

Кметът на Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие "Арт сцена"

Безплатни шофьорски курсове за деца в неравностойно положение: Инструктор прави подарък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора