Подреждат чеиза на шипченката в изложба

525
Подреждат чеиза на шипченката в изложба
Снимка: Фейсбук

Ръкоделия от гардероби и сандъци на шипченки, които са част от личните им чеизи, и експонати от постоянната колекция на Етнографския музей "Чирпанлиева къща" в град Шипка ще бъдат подредени в изложба в музея. Идеята е по повод 8 март, а експозицията ще се открие в навечерието на Националния празник 3 март. 

За изложбата от колекцията на „Чирпанлиева къща“ ще бъдат извадени екземпляри на типичната шипченска носия, която събира специфичния израз на нравите и фасона на жителите на балканския град от началото на ХХ век.

Изкуство без/с времето?

На 27 февруари, четвъртък от 18:00 ч. в СГХГ ще бъде открита изложбата "ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?" с творби от Божидар Бояджиев, Лъчеза...

Изработването на чеиз за бъдещата сватба на младите девойки е било традиция в българските семейства. Тъчали са се не само шарени черги, а и одеяла, кърпи и пешкири, престилки, украсявани след това с везба. Бродирали са се и възглавници и ковьори, каренца и покривки във всякакви форми, ризи, сукмани, плетяли са се изделия на една кука за бита и чорапи. Българката от рано е започвала сама отрано да създава всичко необходимо за обличане на домочадието и обзавеждане на бъдещия си дом. Чеизът се е принасял като дар за новото семейство и новия дом, в който влизала, след като се омъжвала. 

Във времената без радио, телевизия и интернет, изработването е запълвало ежедневието на младите девойки. Традицията е позабравена в днешно дни, но все още има шедьоври на ръкоделното изкуство, които се предават от майка на дъщеря или от баба на внучка. 

Изложбата в Етнографски музей „Чирпанлиевата къща“, който се намира на ул. „Христо Патрев“ 43 в град Шипка, ще се открие на 2 март от 18:30 часа и ще може да се види до края на март. Нейни организатори са Народно читалище (НЧ) "Светлина - 1861" и Кметство гр. Шипка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com