След Пазарджик и в Стара Загора забраниха носенето на бурки

1349
След Пазарджик и в Стара Загора забраниха носенето на бурки
Снимка: Getty Images/Guliver

Старозагорските общински съветници приеха днес (28 април) изменение и допълнение за промяна на Наредбата за обществения ред, според което се забранява носенето на аксесоари, прикриващи лицето по начин, пречещ за разпознаване на публични места.

Със заповед на кмета на Общината ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди. Забраняват се и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции, пише Topnovini.bg.

Мюфтийството не подкрепя забраната на бурките заради неточна дефиниция

Мюсюлманското вероизповедание е против налагането на забрана за носенето на бурки на обществени места, тъй като няма точна дефиниция в ...

Припомняме, че вчера (27.08.2016 г.) общинските съветници в Пазарджик приеха забрана за носене на бурки на обществени места. Решението беше взето с 39 гласа „за” и 2 „против”.

Забраната ще бъде пълна - бурки няма да се носят не само в обществени и държавни сгради, но и на публични места – паркове, градини, ресторанти, превозни средства. При първо нарушение глобата ще е 300 лв, а повторно или всяко следващо - 1000 лв. Забраната влиза в сила след седмица.

В наредбата е записано, че се забранява носенето на обществени места на облекло или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му. При дебатите в залата беше уточнено, че под аксесоари се приемат всички изделия, които прикриват лицето, включително и пластмасови маски.

Предложението на кмета Тодор Попов бе за частична забрана на носенето на бурки.

Забраниха носенето на бурки в Пазарджик

Общинските съветници в Пазарджик приеха забрана за носене на бурки на обществени места. Решението беше взето с 39 гласа „за&rdquo...

Когато отиват в службите, където получават детски надбавки и социални помощи, когато отиват в съда, в болницата, в общината, всички жени в Пазарджик ще трябва да свалят бурките си, гласеше предложението. В приетия вариант обаче се включват и публичните места.

Мюсюлманското вероизповедание е против налагането на забрана за носенето на бурки на обществени места, тъй като няма точна дефиниция в Наредбата за обществения ред, която да уточнява кое покриване на коя част от тялото е нежелателна, каза Джемал Авушин от отдел „Връзки с обществеността“ към Главното мюфтийство в България.

„Главно мюфтийство не може да изрази подкрепа за цялостната забрана, защото определени текстове засягат изпълнението на определени задължения на мюсюлманите, каквото е изискването на религията по отношение на жените. А то е израз и на конституционно делегирането им право на вероизповедания. Тези текстове в Наредбата за обществения ред в Пазарджик възпрепятстват изпълнението на наши религиозни задължения по отношение на облеклото на мюсюлманските жени“, уточни Авушин, цитиран от "Фокус".

Според традиционния ислям жените пред чужди хора трябва да са с покрито от дрехи тяло, с изключение на ръцете и лицето, но не задължително забулени с бурка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com